El temps d’espera per operar-se a l’Hospital de Vinaròs és de 76 dies

La mitjana d'arreu de la Comunitat és de 80 dies, la més baixa dels darrers 3 anys

L’espera per a entrar en quiròfan s’ha reduït una setmana al febrer respecte a gener d’enguany, segons ha fet públic la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana. En concret, la demora mitjana perquè una persona siga intervinguda quirúrgicament en un hospital públic de la Comunitat Valenciana se situa en 80 dies el mes de febrer, enfront dels 87 de fa un mes i els 95 de febrer de 2022.

Es tracta del nivell més baix des de febrer de fa tres anys després de la bateria de mesures adoptades des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a reduir les llistes d’espera.

Entre aqueixes iniciatives, es troba el fet que cada departament de salut compta ja amb una unitat de control de demora que, entre altres funcions, s’encarrega d’optimitzar l’ús dels quiròfans.

En aquest sentit, al febrer, s’han realitzat 4.487 intervencions per autoconcert, és a dir, operacions que fa a la vesprada el personal que voluntàriament participa en aquest programa. Aquesta xifra és un 53% major que la de fa just un any, quan va haver-hi 2.929 operacions per autoconcert.

D’altra banda, amb la derivació a entitats col·laboradores, al febrer es van acceptar un total de 3.729 ofertes de Pla de Xoc.

Les diferents mesures han permés que la xifra de pacients en espera d’intervenció amb demora major de 180 dies s’haja reduït un 18% des del mes passat (de 13.546 al gener a 11.050 al febrer).

15 departaments de salut
tenen menys de 80 dies d’espera

A més, 15 departaments de salut tenen ja una demora inferior als 80 dies de mitjana: Gandia (37 dies), Manises (39), Elx-Crevillent (47), Torrevella (52), València-Doctor Peset (54), Orihuela (54), La Ribera (60), Vila Joiosa (61), Sagunt (63), València-Arnau Llíria (66), València-Clínic (74), Xàtiva-Ontinyent (75), Vinaròs (76), Castelló (76) i La Plana (76).

De fet, la millora en el temps d’espera respecte al mes anterior s’aprecia pràcticament en tots els departaments de salut de gestió pública directa.

Quant a les patologies, també s’aprecia una millora respecte al mes anterior en el temps d’espera quirúrgica. De fet, s’ha reduït la demora en les intervencions de totes les patologies, i la disminució és igual o major del 20% en pròtesi de maluc i genoll (-29 i -26 dies respectivament) i hàl·lux valgus (-14 dies).

També disminueix el nombre d’intervencions pendents de manera significativa en algunes patologies. Per exemple, el mes passat, hi havia pendents 1.892 intervencions menys de pròtesis de genoll que al febrer de 2022, i 926 operacions de maluc menys que al gener de 2022.

La llista d’espera quirúrgica en cap cas afecta a intervencions urgents, oncològiques i no demorables, que són ateses de manera preferent.

Directe