La Confraria dels Dolors prepara la Setmana Santa

La Junta fa una crida a la participació per a que les processons eixquen completes

La Confraria dels Dolors, coneguda com a la de les Vestes, fa una crida a la participació, per tal que la processó dels Misteris pugue eixir completa. Totes les persones interessades en traure atxa o algun “misteri” que quedara lliure, així com per a portar peanyes, ho poden fer saber als membres de la Confraria o a la mateixa parròquia.

A Morella es conserven tres confraries processionals. La més antiga és la Confraria dels Dolors. El seu color és el negre i la seua processó especial la de Dijous Sant o “dels Misteris”. La Junta voldria que eixira al complet la processó, una de les més curioses i especials que es mantenen a la Comunitat Valenciana. I és que a través de símbols que porten els confrares es pot visualitzar de forma completa el passatge de la Passió de Jesús. Aquests símbols s’anomenen Misteris, elements que han passat de generació en generació, i que les famílies guarden, en molts de casos, com si fora un tresor.

Aquesta estima provoca que algun d’aquests misteris es quede guardat a l’armari en lloc de formar part de la processó, en altres ocasions és per què els joves de la casa ja no tenen interès en continuar la tradició dels pares i avis. En qualsevol cas la Confraria insisteix en que els que no puguen traure’l el passen a altres veïns o ho facen saber en temps a la Junta per a buscar portadors. Aquesta processó perd el sentit si no apareixen els 65 símbols en els que va ser creada, així com les imatges que completen el relat.

Ser confrare d’aquesta Confraria sempre ha estat un orgull per als seus membres, que fins i tot a l’hora de la mort, ja fa anys, l’habit en el que eren soterrats era la mateixa Vesta. Però la confraria ha tingut altibaixos, i també les processons. En els darrers anys s’ha invertit esforç i diners per recuperar fins i tot els Misteris perduts. Es va aconseguir. Però després de la pandèmia moltes famílies de la confraria han dit que no podran seguir.

Així és el Dijous Sant a Morella, amb la processó dels “misteris”

Morella ja va perdre la processó del Diumenge de Rams per falta de participació. La de dijous i divendres sant podrien córrer la mateixa sort si no hi ha interès del veïnat i perdríem altre tros del nostre patrimoni. Recordem que en el segle XIII els franciscans de Morella ja celebraven aquesta processó de Dijous Sant i que la Confraria dels Dolors es va fundar oficialment en 1864.

Directe