Early Music Morella es presenta a Brusel·les i també als Països Baixos i el Marroc

La 12ena edició del festival de música medieval i renaixentista porta el lema "Feminae"

Robert Cases durant l'acte a l'Institut Cervantes de Brussel·les

Early Music Morella va presentar ahir en el Conservatori i l’Institut Cervantes de Brussel·les (Bèlgica) la seua dotzena edició en un acte al qual va seguir un concert de Robert Cases, membre de Capella de Ministrers, una formació de referència internacional en la música antiga. El Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Menges i se celebrarà del 20 al 27 de juliol, impulsarà la seua internacionalització amb diverses presentacions i concerts a Utrecht (Països Baixos) i a Tetuan, Meknés i Fes (el Marroc). [Veure documentació adjunta].

L’acte va servir per a presentar la programació que tindrà lloc en una edició, que sota el lema Feminae, s’endinsarà en l’univers de les dones per a reivindicar la rellevància de les músiques, compositores i cantants de l’Edat mitjana i el Renaixement. També es commemorarà el 600 aniversari de la mort a Peníscola en 1423 del Papa Lluna, Pedro Martines de Lluna i Peres de Gotor, pontífex d’Avinyó amb el nom de Benet XIII.

Early Music Morella, amb la direcció artística de Carles Magraner, promou l’accés a una formació d’excel·lència des de la música tradicional, renaixentista i barroca que impartiran prestigiosos músics i ponents amb conferències, activitats i nombrosos concerts que se celebraran en la localitat castellonenca.

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha assenyalat que aquesta edició “visibilitzarà i donarà veu a les dones compositores de l’Edat mitjana i el Renaixement que en no poques ocasions s’han invisibilitzat al llarg de la història”. Sanz també ha ressaltat la rellevància d’aquest projecte “artístic, pedagògic i social”, al mateix temps que ha donat l’enhorabona a l’organització pel seu “treball incansable perquè cada any gaudim i aprenguem de la delicadesa, bellesa i riquesa de les melodies en un entorn medieval”.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “Early Music Morella porta el nom de la nostra ciutat a tots els racons del món i alumnes de diferents països venen a Morella durant els dies del Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista”. L’edil ha explicat que “aquest festival causa un gran impacte cultural amb la gran quantitat de concerts que ofereix, així com un impacte econòmic per l’arribada de tot el que comporta un esdeveniment d’aquestes característiques”.

Cases, músic solista i especialitzat en la interpretació d’instruments històrics de corda premuda des de l’Edat mitjana, presenta hui Early Music Morella en el Conservatori d’Utrecht i oferirà un concert en l’Institut Cervantes d’aquesta ciutat neerlandesa. L’intèrpret ha apuntat que els conservatoris i els músics “estan molt oberts a desenvolupar futurs projectes europeus de col·laboració” i ha constatat l’interés pel vessant formatiu i les iniciatives que es duen a terme en aquest àmbit. Una constant és el reconeixement per la “extraordinària qualitat del professorat i el seu alt nivell”, així com la voluntat d’assistir a aquest esdeveniment cultural a Morella.

En les seues actuacions, el músic brinda un homenatge a l’univers musical femení i que suposa un punt de vista diferent de l’hora d’entendre la nostra tradició musical. Cases, arpa gòtica i vihuela de mà, aborda un repertori amb les Cantigues de Santa María i el Llibre Vermell de Montserrat per a endinsar-se en la música renaixentista, danses, cançons i nadales pròpies de la lírica amatòria d’aquesta època.

Responsables de Early Music Morella en el Conservatori de Fes (el Marroc).

Presentació
al Marroc

Early Music Morella també presentarà la seua pròxima edició en els conservatoris de Tetuan, Meknés (municipal i del Ministeri de Cultura), i Fes. Capella de Ministrers oferirà sengles concerts a Tetuan el 14 de març i a Fes el dia 17 amb el programa Clarobscur, un repertori que ret homenatge a la figura de Miguel de Cervantes, en la literatura de la qual trobem una font inesgotable de referències als costums musicals, la dansa i la música de l’Espanya del segle XVI i principis del XVII. La formació estarà composta per Dèlia Agúndez (soprano), Carles Magraner (direcció i viola de gamba) i Robert Cases (guitarra barroca i tiorba).

José María Davó, conseller cultural de l’Ambaixada d’Espanya al Marroc, ha manifestat que “Early Music Morella s’ha convertit per dret propi en un referent de la música antiga, tant a Europa com al Mediterrani. Per això, per a l’Ambaixada d’Espanya a Rabat constitueix un motiu de satisfacció que músics marroquins puguen acudir a aquesta trobada, la qual cosa no fa sinó reforçar les profundes relacions culturals existents entre Espanya i el Marroc, incloent òbviament l’àmbit musical”.

En aquest sentit, Davó apunta que “la música d’Al-Ándalus, així com la sefardita i altres tradicions musicals constitueixen un llegat comú d’Espanya, el Marroc i altres racons del Mediterrani que hem de preservar com a memòria viva del que vam ser i encara som”.

Miguel Ángel Sanjosé Ribera, director de l’Institut Cervantes de Fes, assegura que “és una gran satisfacció per a l’Institut Cervantes de Fes el poder aportar el seu granet d’arena per a la difusió de la música antiga i renaixentista espanyola al Marroc de la mà de Capella de Ministrers i, al mateix temps, contribuir al fet que joves talents marroquins tinguen l’oportunitat de formar-se a Espanya en el marc del festival Early Music Morella gràcies a les classes magistrals i a les audicions que Capella de Ministrers durà a terme en els conservatoris públics de Meknés, Fes i Tetuan amb el suport de la conselleria de Cultura de l’Ambaixada d’Espanya a Rabat, sense la qual aquesta iniciativa no haguera sigut possible, així com amb la col·laboració del Ministeri de Cultura del Marroc i de l’Ajuntament de Meknés”.

Sanjosé indica que “les activitats en els conservatoris es completaran amb un magnífic concert a Fes el dia 17 de març en l’històric marc de l’antic bastió del segle XVII, Borj Cheikh Ahmed, reconvertit actualment en centre cultural de la Delegació Regional de Fes-Meknés i que constitueix l’escenari ideal per a gaudir de la selecció de peces renaixentistes i barroques que sota el títol de Clarobscur integren el repertori amb el qual Capella de Ministrers delectarà al públic Fasí.”

Early Music Morella, membre de VEM (València Early Music Festivals), REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), Mediterranew Musix i Festclásica, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), Turisme Comunitat Valenciana, Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), La Seu dels Ports de la Universitat Jaume I.

Directe