Diputació i Generalitat invertiran 2,4 milions d’euros per a previndre incendis

El Consorci de Bombers ha donat compte en la seua assemblea general del conveni de col·laboració entre administracions

El president de la Diputació, José Martí, ha presidit aquesta setmana l’assemblea general del Consorci Provincial de Bombers de Castelló, en la qual s’ha adonat del conveni de col·laboració dels treballs de mitigació d’emergències entre la institució provincial i la Generalitat Valenciana.

L’aposta de totes dues institucions per aquest servei, que té una inversió global de 2,4 milions d’euros per a l’actual exercici, sumarà aquest 2023 la seua setena edició després de posar-se en marxa en 2017. José Martí ha tornat a qualificar de “necessària” la col·laboració de les institucions a nivell global, “però sobretot en el tema de les emergències”. El president de la Diputació, en aquest sentit, ha manifestat que «les brigades de mitigació són un clar exemple d’èxit i que estan collint molt bons resultats».

Es tracta d’un servei del qual formen part 50 operaris distribuïts en nou brigades amb base en Morella, Sant Mateu, Alcalà de Xivert, Llucena, Cabanes, Onda, Montán, Eslida i la Pobla Tornesa, que està coordinat per Bombers Diputació Castelló. La plantilla es cobreix fonamentalment amb professionals del sector forestal de l’interior de la província, circumstància que també contribueix a fixar persones al territori i lluitar contra la despoblació.

No obstant això, el treball es realitza tant en zones rurals com en urbanitzacions de costa per a protegir de riscos a persones i infraestructures. El seu àmbit d’actuació es desenvolupa en 93 municipis de la província en els quals han creat un total de 750 hectàrees de faixes antiincendis. Actuen directament i de manera preventiva sobre el combustible de la interfície urbà-forestal, eliminant la continuïtat vegetal. Són faixes de de seguretat de vegetació en urbanitzacions i accessos a poblacions rurals d’especial risc, on s’escometen tasques de neteja de camins, barrancs i zones estratègiques.

La de 2023 és la setena temporada en la qual presten servei les brigades de mitigació de riscos, que van ser creades en 2017. En l’actualitat està en vigor un conveni entre la Diputació i la Generalitat per al quadrienni 2021-2024, el pressupost global del qual ronda els 10 milions d’euros.

Directe