Peníscola treballa en sis rutes per a promoure la seua pedra en sec amb el Pla de Sostenibilitat Turística

S'han inventariat 500 elements elaborats amb aquesta tècnica constructiva declarada Patrimoni de la Humanitat

La taula de treball per al Pla de Sostenibilitat Turística de l’Ajuntament de Peníscola continua avançant en les accions que desenvoluparà en aquest 2023, durant l’execució de la segona anualitat del PST, que ha aconseguit per a invertir més de tres milions d’euros en la destinació, amb la participació econòmica d’Ajuntament, Generalitat i Govern. Concretament i en matèria de creació de producte, es contempla en el Pla la posada en valor de les rutes turístiques de la pedra en sec.

“L’objectiu d’aquesta acció és articular nous arguments de venda que complementen l’oferta actual de la destinació, no subjecta a estacionalitat, perquè aquest tipus d’activitat podrà gaudir-se tot l’any” ha explicat la regidora de l’àrea de Turisme, Raquel París, que impulsa i coordina l’execució del Pla.

La creació d’aquestes rutes turístiques pel patrimoni local la tècnica constructiva del qual està reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat, “fomentaran la divulgació del nostre patrimoni, facilitarà el seu reconeixement i protecció, a més de la seua posada en valor” ha explicat la regidora, ampliant que, després de la catalogació de la pedra en sec en tot el terme municipal, l’àrea de Turisme està treballant en el disseny dels itineraris, amb la col·laboració de l’àrea esportiva i la imprescindible col·laboració del club excursionista local, identificant els espais de valor patrimonial, dissenyant la seua senyalització i interpretació” ha ampliat París.

La catalogació

La primera fase dels treballs, consistent en l’inventariat i catalogació de tota aquesta arquitectura tradicional situada en el terme municipal, primer pas per a la seua conservació i posterior posada en valor, ha servit per a identificar 500 elements elaborats amb aquesta tècnica constructiva.

En aquest sentit, s’ha treballat l’elaboració d’un document “perquè els mateixos habitants del territori se senten identificats amb aquest testimoniatge de les seues arrels i senyals d’identitat, per a convertir-se en els primers guardians i restauradors d’aquests paisatges singulars” tal com ha explicat l’arqueòleg col·legiat responsable dels treballs d’identificació, Antonio Ferrer, per què, a més, amb posterioritat “aquest paisatge cultural siga, com ho va ser en els nostres avantpassats, una nova oportunitat de vida, com un nou recurs socioeconòmic territorial sostenible, utilitzant-lo com a recurs turístic, acompanyat d’altres alternatives complementàries fonamentals com la investigació i l’educació”.

Les rutes

A partir de la seua catalogació, s’està treballant ja en el disseny dels itineraris de les rutes, concretament en sis propostes de diferent nivell de dificultat, que contemplen la possibilitat d’incloure una ruta per a excursionistes experimentats, de major duració; i cinc rutes de menor duració que uniran els elements constructius de major singularitat de manera assequible per a tots els públics.

“Després d’aquest treball, per al qual ens estem recolzant en l’experiència dels excursionistes del club local, abordarem el projecte de posada en valor, senyalització, interpretació i accessibilitat de cadascun dels sis itineraris definits; un conjunt d’actuacions de millora en el territori per a la seua divulgació, que compta amb més de 135.000 de pressupost a invertir durant execució del PST” ha explicat la responsable tècnica de l’àrea de Turisme en el consistori, Belén Miguel.

Donada la seua singularitat com a part dels coneixements i activitats tradicionals del nostre territori, constitueix una tècnica constructiva sorgida d’una economia de subsistència lligada a altres activitats agrícoles i ramaderes i que exemplifica l’aprofitament dels recursos en l’entorn, per la qual cosa és procedent aplicar aquesta figura de protecció cultural com a bé de rellevància local immaterial.

Amb la seua declaració com a patrimoni de la humanitat, “no sols ens inspira per a la seua conservació, sinó que ens convida a la seua divulgació i posada en valor a través de la creació de rutes per al disseny de les quals l’àrea d’Esports ha contribuït amb l’aportació dels coneixements de l’agrupació excursionista local, als qui vull agrair els seus coneixements i aportacions de forma molt especial, perquè sense la seua aportació aquest projecte no seria possible” ha explicat el mateix alcalde, Andrés Martínez, que s’ha manifestat satisfet amb els avanços fets sobre aquest tema.

Directe