Vinaròs tanca amb el Judici a Carnestoltes un multitudinari Carnaval

De les cendres d'enguany, arribades de l'Àfrica, renaixerà un altre Carnestoltes per a l'any vinent

Vinaròs tanca amb el Judici a Carnestoltes un multitudinari Carnaval
Fotos: Aparicio

El Carnaval 2023 ja és història. “Amb la Cremá i un magnífic castell de focs artificials s’ha posat punt i final de manera brillant a unes festes que van començar el dia 4 i que s’ha prolongat fins a aquest dilluns dia 20 amb el Judici a Carnestoltes, que sense ser culpable de res, estava predestinat a morir en la foguera. Es va enterrar i cremar la Sardina com a símbol d’acabar amb els vicis, la frivolitat, la diversió i la festa en la qual Vinaròs s’ha submergit aquests dies”, apunten des de l’organització.

L’últim acte del Carnaval va començar amb la vetla als jardins dels Franciscans, a càrrec de reis, reines i comparsers en general que van deixar per escrit les seues percepcions en el llibre de signatures. “Els plors i el desconsol va ser la nota dominant entre comparsers i comparseres que no van voler deixar sol al rei dels poca soltes i donada la temàtica africana es va veure abrigallat per les ballarines de l’acadèmia Masters Ballet que arribada des d’Ontinyent va aconseguir seduir i sorprendre els vinarossencs, tornant en les últimes hores de la festa a Àfrica, evocant l’essència i la sempre exòtica bellesa del continent africà”.

L’acolorit ballet, amb balls ancestrals, va aconseguir mantindre intacta l’essència de l’art africà, d’on procedia enguany S. M. Carnestoltes, i amb els seus colors, les seues formes, la seua senzillesa i la seua absència d’elements merament decoratius van dibuixar un paisatge lúdic i fascinant que contrastava el plaer i l’alegria de viure dels integrants d’aquesta dansa, amb els sanglots i el desconsol de reines i reis, tristos pel final de la seua festa.

Els vinarossencs “han apreciat tots els aspectes plàstics dels dissenys originals del Ballet Masters amb 30 màscares úniques i originals que porten 30 ballarines i que han sigut dissenyades expressament, així com la coreografia, inspirada en les danses tradicionals de Burundi i la música, composta pel grup de percussió Baketa per a aquesta ocasió”, expliquen.

Carnestoltes en el seu últim passeig pels carrers de Vinaròs no s’ha sentit sol, “li han acompanyat les màscares, que a més de ser elements de gran bellesa ornamental són símbol de protecció espiritual, amb una forta càrrega religiosa que presumeix d’espantar als esperits dels avantpassats i les ànimes perdudes”.

El foc purificador amb el qual va cremar SM Carnestoltes va ser pres per la ballarina vinarossenca Ester Miralles Febrer, “que després d’anys treballant i formant-se com a ballarina professional a l’estranger, vol tornar a Vinaròs amb l’ambició de fer arribar i donar més a conèixer el món de la dansa a la població i ens va oferint una xicoteta mostra del seu talent com a l’acte final del Carnestoltes 2023 amb l’encesa del Carnestoltes, compartint els minuts finals de la Cremà amb els seus companys de la Gestora, presidida per Cristian Gracià, que van saludar al nombrós públic assistent com acomiadament de la seua etapa en la COC”.

De les cendres del Carnestoltes d’enguany, arribades de l’Àfrica, renaixerà un altre Carnestoltes “que no sabem d’on vindrà però de bon segur ens seguirà portant dies de festa”, conclouen.

Directe