Morella recorda, 350 anys després, l’inici del vot del Sexenni

Tal dia com avui el poble informava de la decisió de fer un agraïment a Vallivana

Morella celebra aquest 14 de febrer de 2023 una data molt especial i clau per a la seua història com a poble, ja que avui mateix es compleixen 350 anys des de que el poble de Morella, els seus ciutadans, els seues veïns, informaren als governants de la ciutat de la decisió presa. Aquesta fou la de fer un vot amb la Mare de Déu de Vallivana per agrair la curació de la Mare de Déu en la pesta que assolava la localitat uns anys abans.

Tot i la vital importància d’aquest dia on es compleixen tres segles i mig d’un dia clau, avui cap acte es fa en commemoració a una data que ens ha portat els Sexenni i Anuncis durant dècades i segles. Per a recordar una data clau l’historiador Carlos Sangüesa explica així el que va ocórrer. Però fou un altra data clau per a la decisió del poble una altra festa, la de Sant Antoni.

Sangüesa recorda que no ho va fer cap ajuntament ni tampoc cap tipus de governant de la ciutat, sinó que va ser el poble de Morella qui va impulsar la festivitat més important de la història de Morella. D’igual forma va ser l’Anunci, impulsat pel poble, tampoc pel govern de la ciutat que l’agafe uns anys després.

El Sexenni de Morella, en una imatge d’arxiu

Amb aquesta data Morella arrencava la història del Sexenni, una festivitat que ha estat a punt de desaparèixer o d’allargar-se en el temps diverses vegades per guerres o per la pobresa de la població però que quasi sempre s’ha celebrat durant aquests 350 anys. Com saben, el pròxim serà en agost de 2024.

Directe