Es publica el diari del morellà Melitón Espada en la guerra del Marroc

‘Diari memoràndum de la meva estada a l’Àfrica’ explica el seu dia a dia en el conflicte bèl·lic dels anys vint del segle passat

Ruth Sanz, diputada provincial de Cultura, ha assistit a la presentació del llibre denominat “Diari memoràndum de la meva estada a l’Àfrica”, que narra la vida de Melitón Espada Adell, un soldat nascut a Morella que va ser present durant la Guerra del Marroc. També ha assistit el regidor de plurilingüisme i Foment del Valencià, Francesc Mezquita, ja que es tracta d’un text editat per la Diputació Provincial en col·laboració amb l’Ajuntament
Melitón Espada va emigrar a Catalunya molt jove i, a causa de la seua edat i els interessos colonials de l’Estat Espanyol de l’època, va haver de lluitar en la Guerra del Marroc, que va tindre lloc en la dècada dels anys 20 del segle passat. Va escriure un diari en el qual, en valencià, narrava el seu pas pel conflicte armat d’Espanya a l’Àfrica, des dels moments més decadents fins a la rutina del dia a dia.

Els textos dels autors, Francesc Xavier Ludeña Espada i Jaume Garcia Llorens, ajuden a contextualitzar les situacions que Espada va viure en la seua estada al Marroc, i donen una visió més global al conjunt de la història que el morellà narra en el seu diari de viatge, aconseguint posar en antecedents al lector i atorgar-li una visió posterior al pas de Melitón Espada pel país africà.

Per a Ruth Sanz ‘és fonamental continuar donant suport a aquest tipus d’iniciatives des de la Diputació, ja que aquest no es tracta d’un text comercial i segurament una editorial no el publicaría i distribuiría, per la qual cosa és primordial que acollim projectes com aquest amb la finalitat que la història i el saber popular de la província es promocionen’.

La Diputació de Castelló, com en altres ocasions, ha participat en l’edició i impressió d’obres de gran importància a nivell provincial. En aquesta ocasió, la col·laboració ha sigut conjunta amb l’Ajuntament de Castelló. Gràcies a totes dues institucions s’ha aconseguit que la impressionant història d’aquest castellonenc puga arribar a totes les persones que habiten la província i a tots aquells interessats en matèria d’història.

Directe