Herbers ha complit amb Sant Antoni amb una gran festa de germanor

La participació ha estat destacada en tots els actes

El fred no va amedrentar la gent per a celebrar un complit Sant Antoni aquest cap de setmana a Herbers. Ja es portaven diversos caps de setmana d’amaniments, El monument vegetal, la barraca, se’n va anar construint aprofitant els ponts dels darrers mesos de l’any. Es patia per si el vent impedia que l’acte central de la festa es poguera fer, però va amollar una miqueta. En la zona del frontó la majoralia va preparar carn i embotits per al sopar que va reunir a la vora de la foguera molts veïns i visitants. I mentre es feia l’hora que sortira l’infern i arribaren les flames de purificació, van xal.lar de nou en la compartida d’aliments, la xerradeta i la calfor de les brases en la gelada nit de gener.

Ben sopats, les grans tees van fer la seva aparició, i amb elles els dimonis amb els seus grans fuets, prompte van començar a fuetejar a terra, com per a despertar-la de la letargia hivernal. Temptadora, dimonis grans i menuts, una requa per obligar i temptar als sants Els tabals i les gaites van acompanyar aquests personatges, i amb ells molta gent va fer la volta deixant imatges poc habituals en esta època de l’any, amb tanta animació al carrer. Per descomptat que la comitiva va anar fent les parades habituals a casa dels majorals per reposar forces… que tant dimonis com sants no passen de l’aire…

En aplegar al punt de la barraca el foc es va fer més intens, les tees i els coets començaven a iluminar la nit i en un moment, el que havia costat tant de fer, començava a cremar baix l’atenta mirada d’aquells que no es volien perdre cap detall. No va tardar a prendre. En pocs minuts el foc arribava a la capolla, i el vestit de rama que s’havia construït poc a poc, desapareixia en brases deixant veure l’esquelet de les grans branques que la sostenia.

Encara fumejava la gran pira, quan les campanes de l’església anunciaven dissabte al matí la sortida de la processó. Guions, sant Antoni, majorals, autoritats, i veïns prenien part d’aquest. Els participants serien obsequiats amb una peça de panoli per part de la majoralia, en un dia en el qual també els gossos, els gats, i altres mascotes tenen permés entrar a l’església. Després alguns dimonients van acompanyar als majorals en l’acapte. Els veïns contribueixen amb els organitzadors amb plats o donatius en els quals puga finançar la festa. En acabar, una taula plena d’obsequis ben presentats estaven llestos per a fer que la subhasta pujara prou, i als majorals no els costara tant finançar la festa, la d’este cap de setmana i la dels caps de setmana passats que s’han ajuntat amanint la celebració.

Sant Antoni, ha estat ben complit a Herbers.

Directe