Més d’un miler de persones es concentren per de Terol dient «NO» al clúster eòlic al Maestrazgo

Als Ports, la MAT per evacuar aquesta energía creuaria Portell i Cinctorres fins a Fraiximeno

Més d’un miler de persones es concentren per de Terol dient «NO» al clúster eòlic al Maestrazgo

La província de Terol s’ha vestit de dol en cada una de les concentracions convocades per la Plataforma en favor dels Paisatges de Terol. Ho han fet més de 1.000 turolencs en diverses poblacions com a protesta ciutadana silenciosa enfront de la Declaració d’Impacte Ambiental positiva del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic als 20 parcs eòlics i 2 plantes fotovoltaiques en ple Maestrazgo, una de les zones de major valor paisatgístic i ambiental de tot Aragó.
Les manifestacions s’han dut a terme a les comarques del Baix Aragó, Maestrazgo, Gúdar-Javalambre i Matarranya, i també en la capital de la província, Teruel. Els veïns han estat vestits de negre com a mostra del pesar pel futur d’aquesta terra, i han mostrat el seu rebuig al projecte del Clúster Maestrazgo. Han estat Terol, Alcanyís, Mora de Rubielos, Mosquerola, Cantavella i Valjunquera els principals punts on s’ha llegit un manifest i una poesia.

Amb lemes com: terrorismo ambiental, salvemos el Maestrazgo, S.O.S. Maestrazogo o RIP patrimonio Matarranya, els centenars de persones han reclamat a les administracions que no permetin aquest desastre mediambiental i han assegurat que acudiran als tribunals.

Allí es convidava a aixecar la veu “amb paraules de lluita davant les notícies d’amenaça i mort” que planen sobre un Maestrazgo que ha fet del “silenci que esglaia” el seu propi lema, perquè és “terra de paisatge net i quiet, on el silenci parla”. Així ho ha assegurat la plataforma ciutadana Teruel Existe que ha recolzat les concentracions amb també l’assistència del seu diputat al congrés Tomás Guitarte. Allí mateix han assegurat que aquesta és una zona de gran valor ambiental, «potser la major d’Aragó després del Parc Nacional de Ordesa”.

Teruel Existe considera aquesta decisió una “aberració indefensable contra el territori” i alerten del greu precedent que establiran les institucions implicades en la seva aprovació, «al no respectar cap límit, destrossant el medi ambient, la biodiversitat i el paisatge fins i tot en la Xarxa Natura 2000, i amb afeccions als sectors econòmics ja implantats en el medi rural”. La plataforma també ha assegurat que «si avui s’arrasa el Maestrazgo, demà pot ocórrer en qualsevol dels pobles i comarques de l’interior, que estan convertint-se en territoris de sacrifici».

La clau del moviment actualment és que 84 dels 125 aerogeneradors que Forestalia planteja i a qui el ministeri de Transició Ecològica ha donat el vist i plau, es construiran dins de l’espai protegit per la Xarxa Natura 2000. A més, tots els parcs eòlics estan envoltats de Zones d’Especial Protecció per als Ocells i dos entorns geològics de Rellevància Internacional, inclosos en el Geoparc de la UNESCO. A més, s’acusa al ministeri que també té la competència de repte demogràfic d’afavorir el despoblament amb la destrucció de qualsevol lloc de feina relacionat amb la ramaderia, agricultura o el turisme i es demana una altra forma de transició energètica: la que seria justa i sostenible amb la instal·lació d’energies renovables en els llocs de consum i no en zones naturals. Tot, per afavorir uns projectes de grans empreses elèctriques com Forestalia que pretén vendre els seus projectes a fons d’inversió estrangers com l’empresa danesa Copenhagen Infrastructure Partners sense cap relació ni estima per aquest territori el que suposaria que fer diners seria l’únic mirament en aquests parcs.

Als Ports, tot i les escasses concentracions, a banda de la que es va fer al pro-aplec de Morella el 29 d’octubre, l’afecció és igualment greu amb la terra veïna implicada i una MAT que travessaria els termes de Portell i Cinctorres per arribar a la subestació de Fraiximeno en Morella destruint el paisatge al seu pas a més de llocs de treball i de vida com és el propi mas de Fraiximeno.

Directe