Vilafranca ja és “oficialment” dels Ports

Castell de Cabres o La Pobla de Benifassà, continuen quedant fora dels Ports en el mapa de l'Institut Cartogràfic Valencià

Donem la benvinguda al nou any amb una notícia per a la nostra comarca. I és que oficialment, Vilafranca queda reconeguda dins de la comarca dels Ports. Així ho ha donat a conèixer l’Institut Cartogràfic Valencià amb la nova actualització de la Delimitació Comarcal del País Valencià d’acord amb la llei de 29 de desembre de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat, que entrava en vigor aquest 1 de gener.

Però, tot i que, Vilafranca ja està reconeguda dins de la nostra comarca, altres pobles com Castell de Cabres o La Pobla de Benifassà, continuen quedant fora dels Ports quedant a la comarca del Baix Maestrat. Davant aquesta nova actualització, ja són algunes les associacions de la comarca, com el Centre d’Estudis dels Ports, els quals s’han manifestat agraint que per fi els anys de reivindicació per incloure aquests pobles als Ports han donat els seus fruits. No obstant també recalquen que encara queda feina per fer.

Per altra banda, la comarca veïna de l’Alt Maestrat, és la que més incorporacions viu amb els municipis d’Atzeneta, Vistabella, Benafigos i la Serratella. Associacions com Maestrat Viu o el Grup d’Estudis del Maestrat apunten altres tres municipis que haurien d’enclavar-se dins dels seus límits històrics, en aquest cas serien les poblacions de Les Coves de Vinromà, Vilanova d’Alcolea i la Torre d’En Doménech.

Delimitació
no oficial

Tot i això, cal recordar que les comarques del País Valencià són una delimitació territorial no oficial, almenys de moment.

La primera proposta autonòmica la publicava la Generalitat en 1987 de la mà del llavors conseller, Vicent Soler, encara que l’oficialitat d’aquestes fronteres encara no s’ha fet efectiva, per la qual cosa no tenen reng legal.

Directe