La província de Castelló té l’atur un 10% inferior al d’abans del confinament

El president de la Diputació recorda que ara es transfereixen més fons que mai als ajuntaments, passant dels 18 milions de 2019 als 66 milions de 2022

José Martí, en una imatge recent

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, destaca la resiliència i la capacitat de resistència de l’economia provincial enfront de fenòmens inesperats i tan adversos com la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, la consegüent escalada dels costos energètics i les tensions inflacionistes inherents a la nova conjuntura. Així ho ha posat de manifest en fer balanç de 2022, «un exercici en el qual novament s’ha creat ocupació i s’ha aconseguit reduir l’atur un 8,32%».

En aquest sentit, ha referit que les xifres corresponents al passat mes de novembre assenyalen que el nombre d’aturats registrats a la província de Castelló s’ha reduït en 3.232 persones respecte a idèntic mes de 2021.

▸ 10% menys d’atur que abans de la pandèmia
Martí reivindica el potencial de l’economia provincial perquè «després de tres anys de pestes, tempestes, guerra, sobrecostos energètics i pujada generalitzada de preus ha aconseguit tindre menys persones en atur que abans de la pandèmia». Segons ha explicat, el nombre d’aturats registrats a la província al novembre de 2022 es va situar en 35.327 enfront dels 39.432 de febrer de 2020.

És a dir, «després de tot el que ens ha passat i ens continua passant, ara tenim 4.105 parades i aturats menys que abans que l’economia es detinguera en sec pel confinament; la reducció ha sigut del 10,4%». En la seua opinió es tracta de «una millora notable que ens ha d’animar a continuar treballant intensament per a reduir les xifres de l’atur que, malgrat tot, continuen sent elevades».

▸ La importància del consens
Donada l’actual conjuntura, el dirigent provincial considera que «és importantíssim que tots els agents socials i els partit polítics continuem remant en 2023 en la mateixa direcció perquè com s’ha tornat a demostrar, junts som més forts». Es refereix al fet que el consens aconseguit entorn de ‘Salvem la ceràmica’ «ens ha ajudat a traslladar al Govern d’Espanya la gravetat del problema existent a la província i a aquest a aprovar ajudes per valor de 950 milions d’euros per a la indústria gas intensiva, on queda inclosa la indústria ceràmica de Castelló.

Ha afegit que «el missatge continua arribant amb nitidesa a Madrid, i una altra prova d’això és que la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, va manifestar ahir que el Govern d’Espanya agilitzarà els terminis perquè és conscient que la indústria taulellera necessita les ajudes amb urgència.

▸ Castelló Avança i Fons de Cooperació
En un altre ordre de coses, Martí ha recordat que 2022 ha sigut un any importantíssim per als municipis de la província amb la implementació del pla d’inversions Castelló Avança dotat amb 30 milions d’euros a executar en dos anys i la consolidació del Fons de Cooperació Municipal, blindat en l’últim ple de manera unànime per tots els grups, amb el qual enguany han arribat 21 milions als ajuntaments, dels quals la Diputació de Castelló ha aportat 15 i la Generalitat Valenciana 6.

▸ Més diners que mai per als ajuntaments
Sobre aquest tema, Martí ha reivindicat la gestió de l’equip de govern progressista conformat pel Partit Socialista i Compromís «perquè mai havia arribat tant diners als ajuntaments com ara». Es refereix al fet que en 2019 van arribar als ajuntaments de la província 18 milions d’euros entre transferències i actuacions mentre que en 2022 la xifra s’ha elevat fins a 66 milions d’euros. Explica que «els números parlen per si sols, ja que la nova Diputació ha multiplicat les inversions per 3,6».

▸ Solució laboral per a l’Hospital Provincial
El president ha assenyalat que 2022 també ha sigut un any «molt important per a l’Hospital Provincial de Castelló, ja que per fi s’ha trobat un solució per la via de la estatutorització per a cobrir les places que quedaven vacants per jubilació i que amb la legislació vigent resulten molt difícil de cobrir per als consorcis hospitalaris». En paral·lel, ha destacat la importantíssima inversió en alta tecnologia que està fent la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública perquè l’hospital continue sent un centre valencià de referència en matèria oncològica, oftalmològica i de salut mental. També ha recordat que el nou edifici oncològic de l’hospital ja està finalitzat i en breu començarà a funcionar.

▸ Fons Europeus en 2023
Respecte a 2023, Martí espera que siga «un any millor que el que ara acaba, entre altres raons, perquè la província de Castelló accedirà als Fons Europeus de Reconstrucció Next Generation EU a través de diferents projectes.

Directe