Electra del Maestrazgo recopila la seua història en «100 años iluminando la noche»

El llibre és obra de l'historiador Adolf Sanmartí

Adolf Sanmartín Besalduch presentava divendres a la Sala del Justícia de l’ajuntament de Morella el llibre “Cien años iluminando la noche, historia empresarial de Electra del Maestrazgo, S.A., 1922-2022”, una publicació en motiu de la commemoració del centenari de la companyia elèctrica que fa pública la seua història empresarial. Aquest llibre resumeix a grans trets i al seu torn arribant a xicotets detalls el recorregut d’una empresa l’aportació de la qual al desenvolupament econòmic i social de la nostra zona de distribució ha resultat brutal, tal com explica la Família Sebastiá en el pròleg de l’obra. Precissament un d’aquests dirigents de la companya presentava al ponent.

José Tillo va estar treballant 42 anys en l’empresa on ha vist com canviava radicalment la forma de funcionar la companyia com ho feia la resta de la societat. Però sempre mantenint-se amb els problemes que suposa ser una empresa de tamany reduït.

Adolf Sanmartín Besalduch, autor del llibre i amb una llarga trajectòria editorial, explicava en detall com nasqué aquesta idea, però especialment què és el que conta al seu llibre, des de la fusió amb l’empresa d’electricitat morellana fins al que és avui en dia en un territori concret i difícil.

L’empresa es va iniciar amb la generació d’electricitat a través de centrals hidroelèctriques en el riu Guadalope en Terol per sumar-li energia tèrmica per canviar a l’actualitat a l’energia verda provinent de plantes fotovoltaiques en la Ginebrosa, Castellserás o Mas de les Mates. Ara, un repte és tornar a crear energia de la central Sebastà Facundo del pantà de Santolea que porta anys parada degut al recreixement de la presa. Amb tot, ocupa una posició privilegiada entre les elèctriques.

Adolf Sanmartín és l’autor del llibre

Segons Sanmartin els reptes de l’elèctrica són ara el treball en una zona en procés de regressió demogràfica i sense indústria el que fa que es consumisca molt poca energia. D’altra banda l’extensa zona de distribució amb una xarxa gegant que consta de mantindre.

Sanmartin va explicar tota aquesta història a un saló ple de treballadors i familiars de l’elèctrica de la zona que continua lluitant per sobreviure dins d’un oligopoli on les companyies més grans posen els preus i condicions a tota la resta i especialment a tota la ciutadania. Consumidors que veuen com curiosament el preu d’un producte pot multiplicar-se o dividir-se per deu, quinze o vint en tan sols 24 hores sent l’excepció més radical en el mercat del consum.

Directe