El ministeri dona llum verda al projecte de Forestalia al Maestrazgo

La línia MAT afectaria també a Portell, Cinctorres i Morella a la comarca dels Ports

Dues torres elèctriques, en una imatge d'arxiu

El ministeri de transició ecològica i repte demogràfic ha aprovat el projecte de l’empresa Forestalia per ubicar diversos parcs eòlics i fotovoltaics a les muntanyes veïnes del Maestrazgo. En aquesta zona de Terol l’empresa promotora volia ubicar 161 aerogeneradors en zones de molt elevada protecció mediambiental, dels quals el ministeri considera compatibles 125 (el 78% dels previstos) mentre que descarta tan sols 36 (el 22%).

En el veredicte del ministeri, que eixirà previsiblement en breu publicat al Butlletí Oficial de l’Estat, es conclou que la inversió de 800 milions d’euros i més de 1.000 llocs de treball en el moment de la construcció estan per damunt de les proteccions mediambientals, paisatgístiques, agrícoles, i de fauna i flora així com per damunt del dret dels veïns a decidir què es fa amb els seus territoris.

Els parcs i les seves infraestructures d’evacuació estan projectats en Cantavieja, Fortanete, La Iglesuela del Cid, Mirambel, Mosqueruela, Puertomingalvo, Tronchón i Villarluengo, però és en Portell, Cinctorres i Morella on l’empresa vol ubicar una línia de molt alta tensió paral·lela a l’actual de Renomar.

Des de la Plataforma de los Paisajes de Teruel ja estan treballant per a portar a la fiscalia unes mesures que consideren molt laxes per a l’empresa qui a més, ha passat directament al ministeri la seua proposta per ser aprovada després de diversos canvis sense sotmetre-la a informació pública perquè els veïns i interessats puguen fer al·legacions. Un fet que és il·legal segona la normativa europea. També farà el mateix Teruel Existe que a nivell de tot Aragó ha anunciat que denúncia a la fiscalia general un possible delicte ambiental en l’avaluació de 15 projectes de renovables.

Manolo Gimeno és portaveu de la plataforma “Teruel Existe”

Des de la plataforma turolense han insistit que darrere d’aquests projectes existeixen interessos “econòmics” perquè a la província de Terol es vol instal·lar 103 vegades més de la potència necessària i hi ha més producció elèctrica de la que necessita, fent un “territori de sacrifici” per subministrar energia a llocs més poblats en els quals estan les indústries. Un conflicte d’interessos que es trasllada també al País Valencià amb una guerra oberta ja entre el PSPV i Compromís al govern del botànic per la ubicació de les plantes fotovoltaiques.

Per ara, i sobre aquest projecte de Forestalia, no s’ha pronunciat cap administració autonòmica, provincial o local del País Valencià, però els veïns afectats com els de la zona de Fraiximeno ja estan buscant solucions per a no tindre que abandonar les seues cases.

Directe