Morella Negra anuncia els cinc finalistes del Premi Tuber Melanosporum

Jon Sistiaga, Mercedes Rodrigo, Óscar Beltrán d'Otàlora, Pereu Cambra i José Francisco Alonso són els seus autors

Morella Negra anuncia els cinc finalistes del Premi Tuber Melanosporum

“Purgatorio”, “Un Asunto Rural”, “Tierra de Furtivos”, “Galerna” i “Pisto a la Bilbaína” són les novel·les finalistes de la 7a edició del Premi Tuber Melanosporum. El guardó es lliurarà el proper 4 de març a la 8a edició del Festival Gastro-Literari Morella Negra Com la Trufa que tindrà lloc del 3 de 5 de març de 2023 dins de les Jornades Gastronòmiques de la Trufa de Morella-Els Ports, a la província de Castelló. El premi reconeix la millor novel·la d’un autor novell publicada entre l’1 de setembre del 2021 i el 31 d’agost del 2022.

“Purgatori”, primera obra de ficció del periodista Jon Sistiaga; “Un Assumpte Rural”, de Mercedes Rodrigo, que ja va obtenir el Premi Novel·la Negra Ciutat de Getafé 2021; “Terra de Furtivos”, del també periodista Óscar Beltrán d’Otálora; “Galerna”, de Peru Cambra i “Pisto a la Bilbaïna”, de José Francisco Alonso, són les cinc novel·les que optaran al premi. Aquests cinc autors estan convidats a participar a la taula literària que obre el certamen i s’espera comptar amb la seva presència.

64 novel·les
candidates

Des del jurat del premi s’ha fet un treball de lectura intens. Es va tenir coneixement de 114 novel·les com a possibles candidates al premi, de les quals 64 complien amb tots els requisits per poder optar al premi. Entre aquestes, el jurat ha seleccionat les cinc finalistes, que durant les properes setmanes seran analitzades pels membres del jurat per triar, finalment, el nou guanyador del Tuber Melanosporum. Luis Roso, Santiago Díaz i Carlos Augusto Casas són alguns dels guanyadors d’edicions anteriors que han continuat la carrera amb noves obres literàries.

D’altra banda, es dóna la coincidència, en aquesta 7a edició del Premi Tuber Melanosporum, que quatre dels autors finalistes, excepte la burgalesa Mercedes Rodrigo, són nascuts a Euskadi i que les seves quatre novel·les (“Galerna”, “Pisto a la Bilbaina”, “Purgatorio” i “Tierra de Furtivos”) estan ambientades al País Basc. A les dues últimes, les seqüeles d’ETA són part fonamental de la trama, encara que a Purgatori mai no es nomena com a tal sinó que es parla de “L’Organització”. El fenomen de l’anomenada Txapela Noir, novel·la negra escrita per autors bascos, mostra així la seva puixança i incorpora nous autors com els quatre finalistes de la present edició. La novel·la de Rodrigo, “Un Asunto Rural”, s’adapta perfectament al festival ja que es desenvolupa en un territori rural com podria ser la comarca dels Ports i es pot englobar dins el Rural Noir.

El festival Morella Negra Com la Trufa forma part de les XX Jornades Gastronòmiques de la Trufa de Morella-Els Ports, organitzades per l’Ajuntament de Morella i l’Associació d’Empresaris Comarcal ASETMICO.

Des del 27 de gener fins al 12 de març, els principals restaurants de Morella i Els Ports ofereixen menús gastronòmics en què la tòfona negra és el principal ingredient, pràcticament dels entrants fins a les postres. Morella Negra és una de les principals activitats complementàries d’aquestes jornades que fusionen la literatura negra i la tòfona negra. Aquest any, després de dues edicions sense poder realitzar la part “gastre” del festival a causa del Covid-19, en acabar les taules literàries, cada jornada, lectors i escriptors es tornaran a reunir a l’Espai de Degustació Gastroliterària per gaudir de les broquetes de tòfona preparades pels restaurants d’Asetmico i perquè els autors signin els seus llibres, recuperant així Morella Negra Com la Trufa tota la seva essència.

Directe