Les barraques de pedra en sec dels Ports, les més importants del món en qualitat i quantitat

Aquest cap de setmana s'ha parlat de com estan fetes o quantes hi ha

La pedra en sec ha estat la protagonista del patrimoni i la cultura morellana aquest cap de setmana. Les sales gòtiques de l’Ajuntament de la localitat acollien una xerrada envers aquestes importants i històriques construccions que formen part de la nostra història i de la manera de viure d’aquestes terres. Una tècnica mil·lenària que tot i que està estesa arreu del món és en aquesta zona on mostra tot el seu màxim esplendor.

L’expert en patrimoni Arturo Saragossà afirma que les primeres barraques de pedra en sec arriben fa més de 6.000 anys, un fet que mostra molt a aprendre de la història de la construcció i de la forma de viure de cada època.

Avui en dia ja no es fan barraques de pedra en sec, algun aficionat les maté, les cuida i les conserva. Alguns, descendents d’aquells pastors que les van fer.

Tot i que moltes de les parets i barraques estan en males condicions o directament ja en el terra, és possible que algunes aguanten gràcies a aficionats que les cuiden o a algun programa de patrimoni que sempre és insuficient.

Arturo Zaragozà és expert en patrimoni

Tot ha estat per a poder sobreviure, per poder cultivar i agafar-se a la terra el més fortament possible, un patrimoni abans admirat i ara denostat en moltes ocasions on infraestructures modernes arrasen amb aquest patrimoni de la humanitat.

Directe