Ximo Puig elogia el treball de les bandes com a “patrimoni singular” i “pedra angular” de la cultura de la Comunitat

Afirma que les societats musicals suposen una realitat cultural que la singularitza i que cal preservar

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha elogiat el treball de les societats musicals valencianes i el seu paper al llarg de la història com a “pedra angular per a la socialització de la cultura de molts pobles”, i ha assenyalat que són un “moviment educatiu únic en el món i una manera d’entendre la vida”, a més de constituir “el nostre patrimoni més singular”.

Ximo Puig ha realitzat aquestes declaracions durant la seva intervenció en l’acte de lliurament dels premis Euterpe, que convoca anualment la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i que enguany celebren la seva XXIII edició.

Els premis Euterpe tenen com a objectiu retre homenatge a la música valenciana en els seus diversos vessants i premiar la dedicació, l’excel·lència artística, el mecenatge i el treball per la inclusió i la igualtat en el si de les societats musicals.

En el transcurs de l’acte, celebrat en el Palau de la Generalitat i amenitzat amb l’actuació de la Banda Artística Musical de Xàbia, el responsable de l’Executiu valencià ha manifestat que les societats musicals constitueixen “una realitat social i econòmica que ens impulsa i, sobretot, una realitat cultural que ens singularitza i que cal preservar”.

Els premis, els guardons dels quals han estat dissenyats per l’escultor valencià Manuel Boix, es divideixen en 5 categories que reconeixen el mèrit de totes aquelles persones, societats musicals, col·lectius, entitats, institucions, empreses o projectes que aposten decididament per mantenir, impulsar i desenvolupar la cultura musical valenciana.

El premi Euterpe a la participació federal ha estat per al Centri Artístic Musical de Xàbia, que ha recollit el seu president, Juan Antonio Sapena; el premi a la dedicació a la seva societat musical ha recaigut en tres veterans músics: Carlos Sanjuán, de la Va unir Musical Atzeneta d’Albaida, Francisco Cirugeda, de la Societat Musical La Constància de Moixent i Manuel Blanch, de la Unió Musical Santa Cecilia de Viver.

Així mateix, el premi Euterpe per la contribució a la igualtat de gènere en l’àmbit de música valenciana ha anat a parar a la Societat Musical La Nova de Xàtiva, pel projecte Música per a la Igualtat de Gènere, desenvolupat des de la seva escola de música, que ha recollit la seva presidenta, Andrea Mollà, mentre que el premi a la societat musical impulsora de projectes d’inclusió social, creat l’any passat, ha estat per a la Unió Musical Santa Cecilia de Canals, pel projecte posat en marxa per la seva escola de música José Luis Biosca Guerola, que ha recollit la professora Ángela Arnau.

Finalment, la Federació ha concedit dos premis extraordinaris. En primer lloc, al mestre Cristóbal Soler, com a reconeixement a la seva trajectòria en el món de la direcció musical, tant a nivell nacional com internacional, i pel seu suport incondicional al projecte orquestral i formatiu de la FSMCV des de la seva posició de director de la seva Jove Orquestra Simfònica.

El segon dels premis extraordinaris d’aquest 2022 ha estat per a CaixaBank pel seu suport social, educatiu i cultural a les societats musicals, per l’impuls orquestral a aquestes, per la recuperació del patrimoni cultural valencià custodiat pels arxius de moltes agrupacions, i per l’ajuda indispensable als centres educatius de les societats musicals.

Per part seva, la presidenta de la FSMCV, Daniela González, ha subratllat que aquests premis permeten “visibilitzar a autèntics referents, no sols per al col·lectiu de les societats musicals, sinó per a tota la societat”. “Cada guardonat ens inspira pel seu lliurament, la seva excel·lència, el seu altruisme i per lluitar per valors com la igualtat i la inclusió, els quals, creiem, són pilars fonamentals en el nostre col·lectiu”, ha indicat González.

Directe