La Generalitat reconeix a la vilafranquina Sara Izquierdo amb el Premi de la Ciència Santiago Grisolía

L’Ajuntament de Vilafranca li dona l’enhorabona "per posar al seu poble en el mapa científic"

La Generalitat reconeix a la vilafranquina Sara Izquierdo amb el Premi de la Ciència Santiago Grisolía

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha lliurat aquest dijous el I Premi de la Ciència Valenciana Santiago Grisolía al químic Avelino Corma i la biòloga Ángela Nieto, als quals es reconeix la prestigiosa trajectòria professional en els respectius àmbits de coneixement, així com les joves investigadores Rosa María Arán i Sara Izquierdo, de les quals es destaca la projecció científica reeixida amb els seus treballs en el camp de l’electroquímica i la biotecnologia, respectivament.

L’acte s’ha celebrat al Museu de les Ciències coincidint amb el Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament, i durant l’esdeveniment s’ha donat a conéixer la decisió del jurat de la primera edició d’aquest guardó, instituït amb l’objectiu de reconéixer i distingir les activitats d’investigació i impuls al desenvolupament de la ciència i les seues aplicacions que es duguen a terme a la Comunitat Valenciana, o que siguen fruit del treball realitzat per persones originàries de la Comunitat Valenciana o que s’hi vinculen.

El president ha destacat durant la seua intervenció que “la recuperació exigeix ciència” i que aquesta “mereix més impuls públic i també privat”. En aquest sentit, ha subratllat que el Consell, conscient d’aquest factor, respon a aquest objectiu en els Pressupostos de 2023 amb tres eixos prioritaris d’actuació, el primer dels quals busca consolidar el talent investigador amb programes com GenT, Investigo o ValER, que han permés incorporar ja 160 científics i científiques al sistema valencià de ciència i investigació.

Sara Izquierdo, natural de Vilafranca, ha sigut premiada per la seua tasca professional i científica en el camp de la biotecnologia amb el guardó Premi de la Ciència Santiago Grisolia. Aquest triomf visibilitza la carrera i projecció d’Izquierdo, realitzada tant en universitats d’Espanya com als Estats Units. Izquierdo va estudiar la llicenciatura en Biotecnologia a la Universitat Politècnica de València (2010) i en 2016 es va doctorar en la Jaume I de Castelló. Entre 2017 i 2021 va treballar com a investigadora postdoctoral a la University of North Texas i com a investigadora sènior a la University of Missouri. El juliol de 2021, a través Pla GenT, es va unir al grup d’investigació d’Ecofisiologia i Biotecnologia del Departament de Ciències Agràries de l’UJI. El seu treball s’ha centrat en l’estudi de les respostes de les plantes a la combinació de múltiples estressos abiòtics, com a base per al desenvolupament d’eines biotecnològiques dirigides a la millora de cultius. Les contribucions d’aquesta investigadora s’han plasmat en més de 30 publicacions en revistes d’alt impacte. La seua recerca i treball ha estat vinculat a la millora dels cultius amb ferramentes biotecnològiques. Izquierdo va rebre el premi de les mans del President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

Acte de lliurament dels Premis de la Ciència Valenciana ‘Santiago Grisolía’

L’Ajuntament de Vilafranca dona l’enhorabona a Sara Izquierdo “tant pel premi com per l’excel·lència professional que ha demostrat al llarg dels últims anys. I, a més, per posar a Vilafranca en el mapa científic amb la progressió biotecnològica.”

Directe