La Banda de Benassal, guanyadora del Certamen Provincial de Bandes de Música

Junt amb la Unió Musical San José de Calasanz de Castelló

La Banda de Música de Font d’En Segures de Benassal i la Unió Musical San José de Calasanz de Castelló han sigut les guanyadores del XLIII Certamen Provincial de Bandes de Música celebrat a l’auditori de la Vall d’Uixó en les seccions tercera i quarta, respectivament. Així ho ha donat a conéixer el jurat en finalitzar la primera sessió del certamen, que es reprendrà demà a partir de les 10.30 hores amb la Unió Musical Vallduxense de la Vall d’Uixó (segona secció) i l’Ateneu Musical Schola Cantorum, també de la Vall d’Uixó, en la primera secció. Cal assenyalar que les actuacions es poden seguir per les xarxes socials de la Diputació de Castelló.

El certamen ha arrancat amb les actuacions de la quarta secció, (que són les bandes que tenen entre 31 i 40 músics). En primer lloc ha actuat la Unió Musical San José Calasanz de Castelló, sota la batuta de Carlos Pascual, interpretant el pasdoble ‘Esparteras’ de Francisco Signes, i com a obra lliure ‘O Camino das ánimas en pena’, del compositor Ferrer Ferrán. A continuació ha actuat la Unió Musical Artanense d’Artana, amb el pasdoble ‘Leonoreta’ d’Iván Romero, i ‘Atenea Symphonic Poem’ de Josep Ros García com a obra lliure. Ambdues han interpretat com a obra obligatòria ‘Les coves de Sant Josep, oasi de pau’ d’Iván Romero Fuentes.

En la secció tercera (bandes d’entre 41 i 50 músics) ha participat la banda de música Font d’En Segures de Benassal, amb el seu director Ricard Fortea Marco, interpretant ‘La torre de l’homenatge’ de Rubén Martínez Varelles (obra obligada), el pasdoble ‘Gloria al poble’, de Perfecte Artola i ‘Sequences for band’ de Carlos Pallicer (obra lliure).

↳ Els premis estipulats per a cada secció són els següents:
→ primer premi, a les bandes que obtinguen de 320 a 400 punts.
→ segon premi, a les quals aconseguisquen entre 260 i 319 punts.
→ tercer premi, a les quals obtinguen entre 200 i 259 punts.
→ s’entrega esment d’honor a les bandes que obtinguen la major puntuació en cadascuna de les seccions.

En concepte de participació s’atorgaran a totes les bandes concursants en la secció tercera 3.500 euros i en la secció quarta 2.500 euros. A més, s’atorgarà 2.100 euros en concepte de premi a cadascuna de les bandes que aconseguisquen l’Esment d’Honor 2.100 com a guanyadors en les seues seccions.

↳ Puntuació secció tercera
La puntuació atorgada pel jurat ha sigut la següent:
▸ Banda de Música de Font d’En Segures de Benassal 337,5 punts.
En conseqüència, es fa creditora al primer premi, l’esment d’honor i queda seleccionada per a participar en el certamen de la Comunitat Valenciana.

↳ Puntuació secció quarta
▸ Unió Musical San José de Calasanz de Castelló 343,5 punts.
▸ Unió Musical Artanense d’Artana 331,5 punts.
Ambdues obtenen un primer premi. A més, la Unió Musical San José de Calasanz rep un esment d’honor i queda seleccionada per al certamen de la Comunitat Valenciana

El jurat

El jurat està format, com a vocals, pel compositor i director Ferrer Ferran, el compositor i director musical José Hugo Martínez Chinesta, la compositora i arranjadora María José Belenguer Dolz, el compositor i director d’orquestra David Penadés i la directora d’orquestra Inmaculada Mateu Fortuño. La presidència del jurat recau en la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz.

Sanz ha assenyalat el gran nivell de les bandes participants i ha manifestat que per a la Diputació de Castelló és “fonamental” el treball que fan les bandes de música de “cohesió i companyonia” en els municipis i, per això, “la Diputació de Castelló està al seu costat”.

També s’ha referit “al llarg que ha sigut el viatge des de l’edició número quaranta-dos del certamen al quaranta-tres, tres anys i mig en els quals han passat moltes coses, i no totes negatives, perquè durant la pandèmia les bandes han rebut la declaració de manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial, un reconeixement més que merescut”.

Igualment ha al·ludit al compromís amb les bandes de l’equip de govern de la Diputació, i “a les ganes que tenia viure el certamen de com a diputada”.

Sanz ha recordat que aquests anys en què no s’ha celebrat el certamen de bandes s’ha destinat aqueixa partida pressupostària a l’organització i finançament de concerts de totes les bandes de la província en els seus municipis.

Directe