«Mirades vives, veus trobades» tanca un any de debats i tallers sobre la dona del món rural en el segle XXI

La proposta artística d'Ainhoa Anaut ha donat veu a les inquietuds de dones que resideixen a les comarques del Baix Maestrat i l'Alt Palància.

«Mirades vives, veus trobades» tanca un any de debats i tallers sobre la dona del món rural en el segle XXI

La Diputació de Castelló ha obert les portes hui, en l’Espai Cultural Obert Les Aules, a l’exposició «Mirades vives, veus trobades», una mostra que suposa el tancament dels tallers que s’han desenvolupat enguany amb dones del Baix Maestrat i Alt Palància i que «ha volgut posar damunt de la taula el debat sobre la dona del món rural en el segle XXI», tal com ha assenyalat la vicepresidenta i diputada d’Igualtat, Patricia Puerta.

«Mirada vives, veus trobades», una proposta artística d’Ainhoa Anaut, és un projecte de fotografia participativa amb el qual s’ha volgut donar veu a les inquietuds de les dones que habiten en el rural. A través de dinàmiques individuals i grupals, on l’eina d’expressió ha sigut la fotografia, s’ha parlat de les idees i sentiments d’aquestes dones, una cartografia de vida. Un recorregut visual on han traslladat els seus interessos actuals, les seues preocupacions, la seua identitat i el seu territori.

«Un dels objectius d’aquestes dinàmiques ha sigut doncs saber de pròpia veu les necessitats que aquestes dones consideren que cal cobrir per a aconseguir una igualtat d’oportunitats entre homes i dones en l’àmbit rural, un tema prioritari per a l’àrea d’Igualtat de la Diputació de Castelló», tal com ha recalcat Patricia Puerta.

La vicepresidenta ha recalcat en la seua intervenció queda el mateix ser dona rural o urbana, ser mestressa de casa o empresària. La corresponsabilitat està en marxa, però queda molt recorregut per resoldre. És necessari que la societat continue aprenent en igualtat i feminisme perquè quan la qualitat de vida de les dones millora, també ho fa la de tot el seu entorn».

Patricia Puerta ha volgut agrair a les participants la seua implicació en un projecte marcat, especialment, per les seues mirades i per les seues veus.

Al Baix Maestrat han participat: Lorena Moliner Estellar, fotògrafa; Úrsula Cucala, arquitecta; Emilia Aparici Carreres, ramadera; Ana María Mira, il·lustradora botànica; Pilar García, agricultora; Roser Farré Mira, estudiant; Mercé Taus Villalta, estudiant; Feli Villalta Sales, mestra; Clàudia Capità Fraga, estudiant; María Sol Sebastià Moliner, jubilada; Marian Sales Moliner, dissenyadora, i Leila Tounsi, turisme rural.

En l’Alt Palància: Sacri Royo Calvo, empresària; Maribel, apicultora; Encarna Rovira, agrària; Yolanda Lanovara, amant de la vida; Teresa Blasco, guia turística i empresària; Amparo Mateo Muñoz, agricultora; Mariola Valls Blanco, sensibilització; Puri Fuster, agent d’ocupació i desenvolupament rural en Diputació de Castelló; Rosalinda Reyes, fotògrafa; Vicenta Pérez, mestressa de casa, i Violeta de Vargas-Machuca, veterinària.

El mes d’octubre és el que conté de manera simbòlica el Dia Internacional de les Dones Rurals. En concret, el dia 15, que serà la data fins a la qual es podrà veure l’exposició inaugurada hui en el Centre cultural Les Aules de Castelló, que ha comptat també amb la interpretació de la peça musical «Atreviment”, a càrrec de Lluna Agut Pitarch, així com la ‘performance’ «Presències», d’Anna Estellés.

Directe