Mor Ernesto Blanch, tinent d’alcalde i candidat socialista a Morella al 1987

El que també va ser regidor de cultura i Festes tenia 78 anys de edat

Mor Ernesto Blanch, tinent d’alcalde i candidat socialista a Morella al 1987
Ernesto Blanch amb Ximo Puig, l'any 1987

El que va ser candidat socialista i tinent de alcalde de Morella, Ernesto Blanch Cabeza, ha mort a Castelló, amb 78 anys de edat.

Va nèixer a Morella, el 13 de gener de 1944. Seminarista a la seua joventut, després de 7 anys a Salamanca i Argentina, deixa els hàbits religiosos per a dedicar-se a l’ensenyament, estudiant Magisteri a Valencia a inicis dels anys 70.

Als inicis de la democracia va ser un dels fundadors del sindicat de professors d’ensenyament privat del STEP

Després de uns anys a València en l’ensenyament privat va retornar a Morella on va dedicar la seua labor docent a la Educació per a Adults, Educació Compensatoria, a l’escola Llar de Morella, a l’ESTEP de Vinaròs i a Educació Especial, on va tenir la seua plaça fins a la seua jubilació.

Persona molt implicada en la vida y societat morellana -va ser un dels primers càmeres de Telemorella-, membre de la rondalla, de l’associació i gremi de la tercera edat, alumne de la Universitat de majors, sempre trobava ocasió per treballar en favor del seu poble.

Va ser candidat a l’alcaldia del partit socialista a Morella al 1987, sent cap de l’oposició municipal fins a 1991 en que va governar Alianza Popular. Va ser l’època en que es va dissenyar un nou model de govern per a la ciutat i es va comptar amb tot el suport de la Generalitat de Joan Lerma per a fer actuacions de futur per a la ciutat, encara no governant-la. És el temps de la construcció de l’escola LLar de Morella, Premi Nacional d’arquitectura, la rehabilitació de la Església de Sant Miquel per a Centre de Salut o les primeres actuacions per a la recuperació de la Fàbrica Giner de Morella.

Ernest Blanch junt amb el president de la Generalitat Joan Lerma

La victòria socialista de Xavier Fabregat a l’alcaldia el converteix en tinent d’alcalde, regidor de Cultura i Festes en eixe primer equip de govern de progrés a la capital dels Ports. És en eixe moment quant es possa en marxa la nova política cultural per a la ciutat, multiplicant els actes i totes les accions culturals a Morella durant eixe temps. Els cursos d’estiu de la Universitat Jaume I, el festival internacional de Música agafa uns anys de prestigi importantíssim, el rellançament de l’Anunci, la gestió del 50 Sexenni -que va ser televisat per la Televisió Autonòmica Valenciana-, la orientació econòmica de Morella cap al turisme, les exposicions i l’impuls a les publicacions locals i en nostra llengua, van ser fites del seu pas per eixe departament municipal.

Militant del partit socialista des de 1990, nombroses persones han manifestat el seu condol per la desaparició, entre altres, la secretaria general del PSPV-PSOE de Morella, María Rallo, l’alcalde de la ciutat, Rhamsés Ripollés, l’anterior alcalde i President de la Generalitat, Ximo Puig o el primer alcalde socialista de Morella, Javier Fabregat.

Directe