Diputació aporta 100.000 euros a Creu Roja per a combatre la soledat de la gent gran

També busca conscienciar sobre la violència de gènere a la presó d'Albocàsser

La Diputació de Castelló aprovarà el dimarts 6 de setembre en Junta de Govern un conveni amb Creu Roja Espanyola que contempla una subvenció global de 100.000 euros destinats a desenvolupar dos programes diferenciats: combatre la soledat de la gent gran, especialment en el món rural, i impulsar tallers de conscienciació contra la violència de gènere entre la població reclusa del centre penitenciari Castelló II, situat a Albocàsser.

El president de la Diputació, José Martí, ha assenyalat la «constant implicació que tenim amb Creu Roja, uneix entitat amb un clar compromís amb la gent més vulnerable». En aquest sentit, ha recalcat que «si alguna cosa ha deixat clar l’actual equip de govern és la seua contínua atenció a la gent gran de la província, amb un reforç dels serveis socials en totes les comarques, i la seua aposta decidida per fer front a la violència de gènere i impulsar-la igualtat», tot això de la mà de la vicepresidenta de la Diputació, Patricia Puerta, al capdavant de les delegacions de Benestar Social i Igualtat.

Dos són les actuacions que recull aquest conveni amb Creu Roja: el projecte Enrédate i el del Centre Penitenciari Castelló II. El projecte “Xarxa social per a persones majors: Enrédate persegueix trencar amb aquesta situació d’aïllament i soledat, a través del reforç i enfortiment de la xarxa social de les dones i homes majors.

↳ Per a aconseguir-ho, es basa en dues línies d’actuació fonamentals:

▸ Activitats d’informació destinades a l’adquisició d’aquells coneixements tècnics necessaris per a reduir la soledat i l’aïllament, a través de trucades telefòniques, sessions informatives i formatives, visites a espais informatius amb la finalitat de reduir les vulnerabilitats relacionades amb la falta de coneixements.

▸ Activitats dirigides a l’adquisició i enfortiment de competències relacionades amb la millora de la xarxa social, accions de suport necessàries per a la reducció de l’aïllament i foment de la participació de la persona major en la millora del seu problema, a través de tallers per a l’adquisició de competències personals, el suport en la participació en activitats, les visites per a pal·liar la soledat, les activitats grupals per a la creació de malla social o el foment de la participació de la persona usuària en la millora del seu propi problema a través del seguiment individualitzat.

Per a aconseguir-ho, aquesta intervenció necessàriament ha de dur-se a terme d’una forma individualitzada i continuada en el temps, des de l’entorn pròxim, treballant des dels punts de proximitat o Assemblees Locals de Creu Roja Castelló en tota la província, però també en el domicili de la persona i en espais públics segons calga, fomentant sempre la participació i protagonisme de la persona usuària, tenint en compte les seues fortaleses, febleses i circumstàncies particulars.

Presó
d’Albocàsser

El projecte dirigit al centre penitenciari Castelló II, d’altra banda, consta de tallers sobre violència de gènere, integrats i coordinats amb les activitats que actualment es realitzen en els programes del centre. Els tallers tenen una periodicitat quinzenal i són impartits per una tècnica especialista en Violència de Gènere de Creu Roja, amb àmplia experiència en projectes d’apoderament de la dona i violència de gènere, acompanyada per persones voluntàries amb la formació necessària i específica adequada.

Directe