La Diputació de Castelló obri parcialment el Parc d’Artilleria del Castell de Peníscola, on programa visites guiades

La institució provincial avança en la seua aposta pels espectacles culturals en valencià

La Diputació de Castelló ha procedit a l’obertura parcial del Parc d’Artilleria del Castell de Peníscola i la programació de visites guiades, una vegada finalitzades les obres de restauració i adaptació realitzades, compreses en la tercera fase del Pla d’Actuacions de Dinamització Turística Cultural del Castell de Peníscola. Ha sigut a la finalització dels treballs efectuats en la zona nord-oest, en els baluards Real, de Santiago i Sant Ferran, i els fossats amb construccions militars com a fossats, túnels i rampes. L’actuació també ha afectat l’edifici del polvorí, que s’ha convertit en una magnífica exposició permanent sobre la construcció de la fortalesa moderna i la configuració del sistema defensiu.

Així ho ha explicat el president de la Diputació, José Martí, qui ha assenyalat que «fins al 15 d’octubre, amb l’adquisició de l’entrada al recinte medieval també es podrà sol·licitar la visita la modificació moderna».

Es tracta d’un servei de visites guiades gratuïtes, fins a completar l’aforament de 30 persones, que inclou el recorregut pel castell i el parc. La ruta s’inicia en el far i recorre els passos de ronda i els jardins que donen a la mar. Exposa una època poc explicada al visitant i posa en valor la Peníscola de l’etapa de Carles V i Felip II, quan es va produir una eclosió constructiva que va transformar les muralles medievals per les renaixentistes adaptades a l’ús de la pólvora.

La diputada responsable de la gestió del Castell, Ruth Sanz, ha referit que «per a la Diputació és fonamental acabar com més prompte millor les obres pendents programades en el Pla Director del Castell, perquè suposaran un significatiu avanç en la interpretació de totes les sales de l’emblemàtic recinte».

Durant el trajecte s’expliquen les diferents parts de la fortificació i les vides i vicissituds dels enginyers i constructors de la muralla. D’aquesta manera, el visitant podrà acostar-se a Vespasiano Gonzaga i Bautista Antonelli. El primer va ser príncep de Sabbioneta i virrei de València, i el segon, l’enginyer que va adaptar amb gran mestratge la traça de Gonzaga a un terreny difícil com era el penyal de Peníscola.

Aposta pel valencià

Sanz ha destacat que les obres de remodelació han coincidit amb el desenvolupament d’una intensa programació cultural al castell. En aquest sentit, s’ha referit al concert del cantautor valencià, Andreu Valor, que es desenvoluparà el dissabte 3 de setembre en el saló gòtic, a partir de les 19.00 hores, en el qual presentarà el seu nou disc ‘Un nou món’.

La diputada ha incidit en què «en els últims anys, la Diputació de Castelló ha anat incorporant activitats en valencià dins de la programació del castell, destacant que en el present exercici una de les representacions dins del Festival de Teatre Clàssic també va ser en valencià».

Directe