El Castell de Peníscola s’apagarà a les 2 del matí

Una mesura de Diputació per a aplicar les mesures d'estalvi energètic

La Diputació de Castelló completarà hui l’aplicació de les mesures per a l’eficiència i l’estalvi energètic en tots els seus edificis amb l’apagat de les muralles i del Castell de Peníscola a partir de les dues del matí. Se sumarà en aquest sentit a la desconnexió de llums en els façanes dels edificis públics de la institució provincial, com és el Palau de la plaça de les Aules de Castelló, que s’apaga des de les 22.00 hores.

Així ho ha anunciat hui el president de la Diputació, José Martí, qui ha insistit en “el compromís total d’aquesta institució amb les propostes del Govern per a reforçar l’estalvi energètic per l’actual incertesa provocada de manera directa per la invasió militar injustificada d’Ucraïna per part de Rússia”. Encara que el Reial Decret llei no obliga a aplicar aquesta reducció energètic en monuments com el castell, “creiem que hem de fer aqueix pas perquè, en l’actual conjuntura, cal ser conscients que l’estalvi energètic ens implica a tots”

El Castell de Peníscola, declarat Monument Històric Artístic en 1931, és una de les fortaleses més visitades a nivell nacional, que fins hui mantenia la seua il·luminació durant tota la nit. La decisió de l’equip de govern, amb assessorament dels tècnics, ha sigut apagar la llum a les 2 del matí durant els mesos d’estiu, “perquè som conscients que, en plena campanya turística, és important que l’entorn estiga il·luminat en horaris en els quals encara pot haver-hi activitat a l’entorn del castell”, ha destacat el president, qui ja ha donat trasllat de la mesura a l’alcalde de la localitat, Andrés Martínez.

En qualsevol cas, una vegada acabe la temporada estival i ja amb el canvi horari en la tardor es tornarà a analitzar la situació i la conjuntura del moment per a, en el cas que siga necessari, prendre noves mesures sobre la il·luminació, tant del castell com de la resta d’edificis públics de la Diputació Provincial.

▸ Refrigeració i calefacció
El Reial Decret llei 14/2022, d’1 d’agost de mesures mesurades d’estalvi, eficiència energètica i de reducció de la dependència energètica del gas natural recull, en qualsevol cas, altres propostes. Així, entre altres aspectes, incideix en el consum eficient dels immobles de les administracions públiques, com tindre les temperatures de calefacció i refrigeració limitades a 19 i 27 graus centígrads respectivament, o instar a regular els horaris d’apagat de l’enllumenat dels edificis públics.

En aquest sentit, els serveis tècnics de la Diputació ja han treballat en l’adaptació dels sistemes de refrigeració perquè queden regulats en 27 graus durant els mesos d’estiu. Quan arribe l’època hivernal, la calefacció quedarà fixada en els 19 graus com a màxim.

▸ Teletreball
Al marge d’aquesta qüestió, l’equip de govern de la Diputació de Castelló s’ha compromés a presentar en la primera setmana de setembre una proposta de nou reglament de teletreball. El compromís es va formalitzar en la reunió que va mantindre al juliol el diputat de Recursos Humans, Santiago Agustí, amb representants sindicals i tècnics de la Diputació.

Segons el diputat, “són mesures que s’aplicaran entre setembre i desembre de 2022 i que contribuiran a reduir el consum i la factura energètica, un objectiu de país en un moment concret com l’actual, que ens concerneix a totes i tots».

Mancant definir els detalls de la proposta, es considera la possibilitat d’implementar un dia de teletreball a la setmana en aquells llocs que es puguen desenvolupar a distància amb connexió a internet. També s’està estudiant la possibilitat d’incrementar les jornades de teletreball per als qui residisquen a més de 20 o 25 quilòmetres de distància del seu centre de treball.

Directe