Acaba l’Early Music impulsant la seua internacionalització

L'organització fa balanç de l'onzena edició d'aquest esdeveniment artístic

Early Music Morella, Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, ha celebrat, del 22 al 28 de juliol, l’onzena edició d’aquest esdeveniment artístic que ha albergat 11 concerts, 3 conferències, una taula de debat i nombroses activitats complementàries a càrrec de prestigioses formacions, músics i ponents; i que en el seu vessant educatiu ha promogut l’accés a una formació d’excel·lència en música antiga. El festival, que s’ha vist aombrat per les víctimes en un accident de trànsit, va cancel·lar tota la seva activitat pública des del dia 26.

En aquesta aquests dies les diferents propostes del festival han comptat amb més de 1.000 espectadors amb un percentatge important de públic estranger i de la resta d’Espanya que ha suposat, al costat d’intèrprets i alumnes, un notable impacte turístic i repercussió en l’ocupació hotelera. Als cursos han assistit 100 estudiants de 16 nacionalitats (Alemanya, Algèria, Austràlia, Àustria, Espanya, França, Israel, Itàlia, el Japó, Letònia, el Marroc, Mèxic, Portugal, el Regne Unit i Suïssa) i més de 130 músics han estat presents en el Early Music Morella.

La clausura d’aquesta edició, a porta tancada, va ser a càrrec de Bassa Capella que va oferir un concert a l’alumnat del curs en el Teatre Municipal al migdia i una actuació a la tarda. Early Music Morella ha comptat amb la presència de rellevants formacions, músics i cantants com Capella de Ministrers (amb dos concerts a la llum de les espelmes amb els programes Mediterrània i El collar de la paloma, el Bureo, una trobada de música i dansa tradicional, Pablo Márquez, Acadèmia CdM, Patrizia Bovi, Delia Agúndez & Eduardo Egüez, Marco García de Pau dirigint al Cor Early Music Morella, Ensemble Andalusí Ibn Badja…

Molts d’aquests artistes han impartit nombrosos cursos d’instruments medievals, cant, interpretació, dansa, tallers… que són dels més especialitzats i destacats de música antiga d’Europa en els quals es combina la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat “la innovació de Early Music Morella amb els primers concerts a la llum de les espelmes a la Porta dels Apòstols que van ser un èxit”. A més, ha volgut “agrair la mostra de condol del festival amb el tràgic accident ocorregut en la carretera N-232, ja que els dies de dol oficial van obligar a suspendre els concerts i celebrar-los a porta tancada per a l’alumnat”.

Carles Magraner, director artístic de Early Music Morella, ha assegurat que “els concerts del festival celebrats fins al dimarts passat van tenir un gran acolliment del públic”. El violagambista i musicòleg ha destacat “l’impuls que ha experimentat el projecte en nombre d’alumnes i l’increment de les nacionalitats de procedència”; i ha agraït “la labor de músics, professors i alumnes, l’acolliment i comprensió del públic en dies difícils i el treball i la col·laboració de les persones, institucions i entitats que han fet possible aquesta edició”.

Beques per
a formació

Early Music Morella, en col·laboració amb Associació Cultural Menges i la Fundació Cultural Capella de Ministrers, ha atorgat beques a tres alumnes de Fes (el Marroc) i a tres de Mostaganem (Algèria). Les ajudes, dirigides a estudiants de conservatori amb un nivell mig-alt, cobreixen totalment la matrícula de l’ensenyament especialitzat, el material didàctic, l’allotjament i manutenció de l’alumne becat durant el període en què s’ha desenvolupat el projecte pedagògic, així com les despeses de viatge d’anada i volta.

L’objectiu és facilitar a joves músics l’accés a una formació d’excel·lència especialitzada en un patrimoni que abasta des de l’Edat mitjana fins al segle XVIII. El programa fomenta aquestes beques dirigides a estudiants més desfavorits econòmicament i contribueix a garantir l’accés a la igualtat d’oportunitats a través de l’educació. En aquest vessant pedagògic, brinda l’oportunitat de participar en una curs i festival amb un marcat caràcter internacional i de referència a Europa.

Early Music Morella va realitzar un comunicat en el qual mostrava “el seu condol i solidaritat amb els familiars de les víctimes i la mort d’una nena de Morella en l’accident en la N-232, ocorregut el 25 de juliol. Com a testimoniatge de dolor se suma, amb tot el poble de Morella, a la declaració de tres dies de dol oficial durant els 26, 27 i 28 de juliol, cancel·lant totes les activitats públiques previstes, que s’han realitzat a porta tancada”.

Directe