Ivace Energia rep 92 sol·licituds per a autoconsum elèctric en comunitats d’energies renovables

El pressupost per a 2022 ascendeix a 5 milions

L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha rebut un total de 92 projectes, a la tercera edició de la línia d’ajudes per a impulsar les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica en comunitats d’energies renovables

Es tracta d’una línia dirigida a qualsevol comunitat d’energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com les comunitats de propietaris, a través de la qual se subvenciona fins a un 45% el cost dels projectes de les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica a partir d’energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d’energies renovables.

Cal destacar que el pressupost per a 2022 ascendeix a 5 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 150% respecte al pressupost de 2021, que va ser de dos milions d’euros.

Aquest augment pressupostari tal com ha explicat el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent “conseqüència del compromís de la conselleria d’Economia Sostenible i Ivace Energia per aquesta mena de comunitats, que contribueixen a la democratització energètica” i en les quals els ciutadans i ciutadanes es converteixen en en part activa que participa i es beneficia de la producció, gestió i el consum d’energia a nivell local”.

La quantia màxima subvencionable per projecte serà de 200.000 euros i cal recordar que, l’any passat 2021, el Ivace va recolzar un total de 48 projectes de Comunitats Energètiques Locals (CEL) en la Comunitat Valenciana.

A través d’aquesta mena de comunitats, la ciutadania es pot organitzar per a produir, autoconsumir, gestionar i emmagatzemar la seva pròpia energia, generant beneficis no solament energètics, sinó també mediambientals, econòmics i socials als seus membres o a les localitats on es dugui a terme la seva activitat.

Tal com ha explicat Climent, les comunitats energètiques locals són un element “clau” en la transició energètica i des del Ivace “s’ha vingut liderant” les accions per a aconseguir el desenvolupament i implantació massiva de les CEL en el nostre territori, “secundant tots aquells projectes que contribueixen a la seva implantació i sent pioners en la posada en marxa d’una línia específica d’ajudes a les comunitats energètiques”.

Beneficiaris de les ajudes

Ivace Energia subvenciona fins a un 45% del cost de les instal·lacions d’energia solar fotovoltaica, per a la generació i autoconsum col·lectiu. No obstant això, la intensitat de l’ajuda podrà incrementar-se en fins a 10 punts percentuals per a mitjanes empreses, i en fins a 20 punts percentuals per a les petites empreses, ajuntaments, entitats públiques i institucions sense ànim de lucre.

Es considera comunitat energètica renovable, l’entitat jurídica que es basi en una participació oberta i voluntària, autònoma i efectivament controlada pels seus membres, situats en les proximitats dels projectes propietat de l’agrupació, que siguin persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis, i que desenvolupi projectes d’energies renovables, eficiència energètica i/o mobilitat sostenible.

La finalitat de l’activitat de l’agrupació ha de ser proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus membres o a les zones locals on opera, en lloc de guanys financers.

Directe