Miquel Barceló protagonitza la programació cultural del Mucbe per a l’estiu

Fins al 14 d’agost es podrà visitar la mostra 'Gesto de la Naturaleza'

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, i el regidor de Cultura, Pedro Manchón, han inaugurat l’exposició ‘Miquel Barceló: Gesto de la Naturaleza’, una de les mostres més destacades del calendari expositiu del Mucbe per al 2022.

Les peces que componen aquesta exposició corresponen a la sèries ‘Lanzarote’ (1999-2000) i ‘Toros’ (1990-91), juntament amb algunes peces inspirades en els seus viatges a Àfrica.

La primera sèrie es caracteritza per l’ús del color negre, on apareixen elements com pinyes, gossos, micos, algues, paisatges i figures. Tampoc falten les natures mortes, les marines i les estampes pornogràfiques.

Dins de la sèrie ‘Toros’ es troba el famós remolí, un dels elements més reconeguts de la pintura de Miquel Barceló. A més, en la sèrie dedicada a Àfrica, es pot contemplar un dels seus acròstics més coneguts: ‘Acròstic de cabres’.

Miquel
Barceló

Miquel Barceló (Mallorca, 1957) és una de les figures actuals més destacades de les arts plàstiques. Després d’estudiar a Palma i Barcelona, va participar en diferents grups d’art conceptual i experimental.

El reconeixement internacional li va arribar després de la seua participació en la Biennal de São Paulo de 1981, on les seues obres mostraven influències del neoexpressionisme alemany i la transavantguarda italiana, i en la Documenta de Kassel de 1982.

Barceló ha avançat al llarg de la seua vida per camins molt variats, la qual cosa l’ha convertit en un artista versàtil i en constant evolució, tant en la tècnica com en els materials. Els dibuixos d’insectes i mol·luscos de les seues primeres exposicions van deixar pas a caixes amb materials en descomposició. La seua obra abasta la pintura, l’escultura i la ceràmica.

Tota la seua obra reflecteix un notable interés pels motius procedents de la natura, tant terrestre com marítima, on empra una paleta fosca, en tons ocres amb una gran densitat cromàtica, que ha exercit una gran influència entre els seus col·legues més joves.

Han estat els viatges per Europa, els Estats Units i Àfrica Occidental (Mali) els que han marcat la seua trajectòria artística al llarg dels últims anys. Però cal destacar que en totes les seues obres està present la llum de la seua illa natal.

Directe