El Festival de Música Antiga i Barroca portarà 17 propostes per a tots els públics

La 27a edició tindrà lloc del 27 de juliol al 7 d’agost al castell del Papa Luna i el Palau de Congressos

L’Institut Valencià de Cultura ha presentat la 27a edició del Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, que tindrà lloc de 27 de juliol al 7 d’agost al castell del Papa Luna i el Palau de Congressos de Peníscola.

La presentació del festival, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació de Castelló, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Peníscola, ha comptat amb Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura; Ruth Sanz, diputada de Cultura de la Diputació de Castelló; Ramón Simó, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Peníscola, i Leonardo Marqués, director del festival.

Aquesta 27a edició proposa onze grans concerts i un espectacle gratuït per a públic familiar que tindrà lloc diàriament durant totes les dates del festival. A més, en l’edició d’enguany també es realitzarà una projecció de cinema que obrirà el festival; dos concerts de Barroc Fusió a la Mitjanit, d’accés lliure, i el tradicional espectacle piromusical, que torna després de les restriccions dels últims anys per la pandèmia.

Des del 28 de juliol fins al 7 d’agost també es podrà visitar a la Casa de l’Aigua de Peníscola l’exposició ‘Instruments musicals del Rei Savi’, comissariada per Mara Aranda i Jota Martínez, propietaris de les peces exposades.

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, s’ha mostrat satisfeta per una nova edició del festival: “El Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola és una cita ineludible del calendari de l’estiu, atrau cada any molt de públic especialitzat i ens ompli d’orgull poder continuar en cada edició la seua trajectòria amb una programació que sempre va un poc més enllà en les seues propostes, amb els grans noms ja consolidats i també amb nous espectacles que aporten perspectives diferents del repertori barroc”.

La diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz, ha convidat a participar en el Festival de Música Antiga i Barroca, “un festival que s’ha consolidat com un exemple de col·laboració interinstitucional, a més de ser un festival de gran reconeixement a escala europea”. Així mateix, Sanz ha manifestat que “l’Administració provincial seguirà apostant per les activitats i els esdeveniments culturals, així com les institucions que organitzen aquests programes amb l’objectiu d’apropar la cultura al territori i ajudar a la dinamització dels municipis turístics, en aquest cas Peníscola”.

Per la seua banda, Ramón Simó, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Peníscola, ha destacat que “aquest festival continua creixent any rere any, inclou propostes noves i és, sens dubte, una cita cultural irrenunciable de l’estiu a la nostra població”.

Leonardo Marqués, director artístic del festival, ha explicat la programació i ha insistit en la idea de retrobada amb el públic del festival: “Volem que aquesta 27a edició siga la festa del retrobament amb el foc, de l’alegria per poder tornar als escenaris sense restriccions i gaudir de la millor música antiga i barroca en uns espais únics. La programació d’enguany inclou espectacles molt destacats, tant internacionals com de proximitat, i amb una vocació d’arribar a tota mena de públic. Enguany recuperem els senyals d’identitat del festival: el foc, la música i la platja. Després de dos anys en què les circumstàncies ens n’han privat, torna a la platja del Nord el piromusical i també reprenem propostes com les projeccions de cinema que fan de preàmbul al festival”.

La programació
del Festival

La programació d’aquesta 27a edició del Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola combina propostes de proximitat amb grans noms internacionals i torna a incorporar un espectacle familiar, que en aquesta ocasió és una visita guiada i un concert participatiu a càrrec de l’Ensemble Alfonsí: ‘Instruments i sons per a trobar i dansar’, que tindrà lloc cada dia del festival a les 20.30 hores a la Casa de l’Aigua.

▸ La programació del festival començarà el dimecres 27 de juliol amb la projecció de cinema al Palau de Congressos. L’activitat ‘Peníscola de cinema… barroc’ acollirà la projecció de la pel·lícula ‘La favorita’ (2018), de Yorgos Lanthimos, amb entrada lliure.

▸ El dijous 28 de juliol tindrà lloc el primer dels grans concerts d’aquesta edició, amb el Cor de la Generalitat Valenciana i La Dispersione (València), amb la proposta ‘De Buxtehude a Bach i Händel, el camí dels genis’.

▸ El 29 de juliol, divendres, els valencians Estil Concertant portaran fins al pati d’armes del castell l’espectacle ‘Més que una musa: Élisabeth Jacquet de la Guerre’. A la nit, tindrà lloc el primer concert de Barroc Fusió a la Mitjanit, a la plaça de Santa Maria i amb accés lliure.

▸ El dissabte 30 de juliol, La Grande Chapelle (Madrid) portaran l’espectacle ‘Madrigals de Francisco Guerrero’.

▸ Una de les propostes internacionals d’enguany, els finlandesos Helsinki Baroque Orchestra, arribarà a Peníscola el 31 de juliol amb l’espectacle ‘Bach, Kirchoff, Reincken’.

▸ El dilluns 1 d’agost, els andalusos Aquel Trovar posaran en escena la proposta ‘Canciones de la vieja Europa: músicas del Renacimiento’.

▸ El 2 d’agost, la formació de Castelló Il Dolce Incontro actuarà al Palau de Congressos amb entrada lliure amb el programa ‘Seguidillas. Música escènica de José de Nebra’. El mateix dia, a la nit, tindrà lloc el tradicional espectacle piromusical a càrrec de Pirotècnia Tomàs, de Benicarló, que enguany parteix d’‘El Messies’, de Georg Friedrich Händel.

▸ El 3 d’agost, Martos & Márquez (Múrcia) portaran a Peníscola ‘El violín real. Las sonatas de José Herrando’, al violí i el clavecí.

▸ La segona proposta internacional vindrà el 4 d’agost de la mà del contratenor anglés Alex Potter, acompanyat per clavicèmbal i viola de gamba, amb l’espectacle ‘Orpheus Britannicus & Friends’.

▸ El divendres 5 d’agost serà el torn dels valencians Capella de Ministrers, amb ‘El collar de la paloma’, i el mateix dia, en acabar, tindrà lloc la segona proposta de Barroc Fusió a la Mitjanit, amb l’espectacle gratuït ‘Del Barroc al jazz’ a la plaça de Santa Maria.

▸ El dissabte 6 d’agost actuarà la tercera formació internacional d’aquesta edició, els suecs Ensemble Villancico, amb ‘¡Fiesta barroca latina!’. La 37a edició del festival conclourà el 7 d’agost amb el grup valencià Nostrum Mare Camerata, que posaran en escena ‘Agitato’, un programa amb obres de Bach, Händel i Vivaldi.

Les entrades,
per internet

Cal destacar que el cartell de la 27a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola ha estat realitzat per l’estudi gràfic Juárez Casanova, de Castelló.

Les entrades dels onze grans concerts es poden adquirir de manera anticipada a internet. A partir del 25 de juliol, la venda d’entrades estarà disponible a la Casa de l’Aigua (plaça Santa Maria) de 10.00 a 14.00 hores, i de 17.00 a 20.00 hores, i els dies de concert serà al castell, de 21.00 a 22.30 hores. Tots els concerts de pagament tenen un preu individual de 12 euros, però es poden adquirir abonaments per als onze concerts a 100 euros i per a cinc concerts, a 50 euros.

Les invitacions per als espectacles familiars i les projeccions de cinema es repartiran gratuïtament el mateix dia dels espectacles des d’una hora abans, als espais on tindran lloc els espectacles.

Directe