Morella es prepara per la celebració este cap de setmana del Corpus Christi

La Processó és una de les més antigues de tota la Comunitat

El Corpus de Morella, en una imatge d'arxiu

Morella viurà este cap de setmana, després dels darrers anys de no poder-ho fer per la pandèmia, una de les celebracions més antigues del cicle festiu de la Ciutat. Es tracta del Corpus Christi. D’aquesta manera, els actes tradicionals i festius característics omplin l’agenda per a tots els públics.

El Corpus engloba actes durant tot el cap de setmana amb cercaviles i processons. Així, tot començarà amb el volteig general de campanes la nit de divendres que donarà pas al dissabte amb un dels actes més singulars de Morella com és la representació de la Degolla. Aquesta consisteix en la representació del Misteri d’Herodes que va perseguir als Sants Innocents. La Degolla de Morella té la missió d’anunciar i animar als veïns i veïnes de Morella a participar en la processó general del Corpus Christi del dia següent.

D’aquesta tradició participen els més menuts i menudes, vestits de blanc, amb sables de fusta i amb safrà o colorant que simulen la sang dels Sants Innocents al Misteri del Rei Herodes. Tindrà lloc a les 17h.

Després, a les 20h, desfilaran pels carrers de Morella els Gegants, junt als Cabuts i als Gaiteros de Morella. El diumenge a les 12h tindrà lloc la missa, a les 17h la pujada de la vila que donarà pas a les 17.30h a l’inici de la processó general.

La regidora de Tradicions, Malú Blasco, ha remarcat “la importància del Corpus de Morella per la seua antiguitat i elevada participació”. D’aquesta manera, l’edil ha explicat que “la Processó General és molt espectacular a causa de la quantitat d’imatges bíbliques que recorren Morella’’. Malú ha volgut “agrair el treball del Capítol, així com de totes les persones que col·laboren, les quals fan possibles tots els actes del cap de setmana”. A més, ha aprofitat per a “animar a tots i totes els qui vulguen participar en aquesta tradició que es remunta a l’any 1358”.

El Corpus Christi de Morella és un dels més antics del territori valencià i data de l’any 1358, sols tres anys posterior al de València. Aquest tipus de celebracions va nàixer com a una forma didàctica d’ensenyar la bíblia i reconèixer als personatges que hi apareixen. Així, Morella va adoptar la forma i elements característics del Corpus Christi valencià. A més, cal destacar que la gran majoria dels elements que desfilen avui en dia provenen d’aquella època.

Al no hi haver-hi majoralia és el Capítol qui s’encarrega de la seua organització i durant esta setmana continuaran amb l’acapte i amb la preparació de tots els elements, junt a la col·laboració de la Regidoria de Tradicions de l’Ajuntament de Morella.

Directe