La Diputació farà tractaments terrestres a 43 municipis contra plaga de mosquits

Aquestes actuacions són les més eficaces perquè serveixen per a eliminar larves i insectes adults

La Diputació de Castelló realitzarà tractaments terrestres contra els mosquits en 43 municipis de la província durant la setmana del 30 de maig al 3 de juny. Així ho ha indicat el president José Martí, qui ha explicat que la institució manté «actiu i a ple rendiment» el Pla Provincial Contra els Mosquits per a frenar la proliferació d’aquests insectes que es produeix «a conseqüència del canvi climàtic i els recents episodis d’intenses pluges seguits de jornades amb temperatures molt elevades». Es desenvolupa així el full de ruta dissenyat pels experts i el personal tècnic que està al capdavant del millorat Pla Provincial, que en 2022 contempla un increment del 30% del nombre de jornades de tractaments respecte al passat exercici de 2021.

Els 43 termes que entre el dilluns i el divendres de la setmana vinent es beneficiaran dels tractaments terrestres de la Diputació Provincial en les zones de marjal i inundades del Medi Natural són els següents: Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Torreblanca, Alcalà de Xivert, Albocàsser, Tirig, Catí, Xert, Canet lo Roig i Rossell en la zona nord; Benicàssim, Castelló de la Plana, Almassora, Cabanes, Orpesa, Les Useres, Figueroles, Costur, l’Alcora i Ribesalbes en el sector centro; i Vila-real, les Alqueries, Borriana, Nules, Moncofa, Xilxes, Almenara, La Llosa, La Vilavella, Betxí, Artana, La Vall d’Uixó, Alfondeguilla, Onda, Tales, Fanzara, Sogorb, Sot de Ferrer, Soneja, Altura, Castellnou i Geldo en la zona sud.

Per part seua, la diputada responsable de l’àrea de Medi Natural, María Jiménez, ha recordat que la Diputació «té activats tots els mitjans de què disposa per a actuar contra la plaga en el medi natural i ajudar al fet que els ajuntaments siguen més eficients a l’hora d’exercir la seva competència municipal de combatre a aquests molestos insectes en les zones urbanes dels seus municipis».
En aquest sentit, Jiménez explica que segons s’estableix en el Pla Provincial «la comesa de la Diputació és tractar en el Medi Natural, així com la realització de constants i periòdiques anàlisis de situació que es lliuren als ajuntaments perquè al seu torn instin les empreses que tenen contractades a centrar-se en les zones en les quals es detecta una major presència de dípters».

Tractament terrestre
més efectiu

La diputada, en la línia del que va sostenir dimarts passat en el ple de la Diputació, ha posat l’accent en el fet que «els tractaments terrestres són més efectius que els aeris perquè aquests últims van dirigits només a les larves mentre que els terrestres actuen contra larves i mosquits adults». Ha recordat també que els vols només es permeten quan es donen les condicions estipulades per a fer-los i si són autoritzats per la Conselleria de Sanitat. D’acord amb la legislació europea en vigor, aquestes autoritzacions únicament cobren sentit quan les pluges provoquen la inundació d’importants àrees a les quals els equips de tractament terrestre no poden accedir.

No obstant això, Jiménez explica que «la Diputació ha fet els deures consignant fons per a la realització de fins a sis vols al llarg de la temporada, els dos inicialment previstos i els quatre que podrien dur-se a terme amb la modificació de crèdit de 205.000 euros aprovada en el ple ordinari de la institució corresponent al mes de maig. En aquest sentit, la diputada refereix que mentre en 2021 i 2020 només va ser necessari tractar de manera aèria en una ocasió, en el present exercici «ja hi ha hagut que efectuar un vol».

Directe