L’UJI inicia la Universitat d’Estiu amb el curs «La qualitat de l’aire a Espanya»

El morellà Xavi Querol dirigirà aquesta formació

La Universitat d’Estiu de la Universitat Jaume I inicia la seua programació el pròxim dimecres 1 de juny de 2022 amb el curs «La qualitat de l’aire a Espanya», que centrarà el debat en les actuacions previstes per les diferents administracions i organismes amb l’objectiu de reduir la contaminació en un futur immediat.

El curs està dirigit per l’investigador de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC, Xavier Querol, Premi Nacional d’Investigació i doctor honoris causa per l’UJI, i pel catedràtic d’enginyeria química, Eliseo Monfort, i tindrà com a fil conductor els principals reptes als quals la societat s’enfronta per a millorar la qualitat de l’aire, com ara les mesures que s’han d’implantar per a poder arribar als nivells guia que proposa l’Organització Mundial de la Salut, els canvis en les directives europees sobre qualitat de l’aire, l’aplicació de les zones de baixes emissions o el pla estatal d’ozó troposfèric, entre d’altres.

Els estudis revelen que la qualitat de l’aire determina clarament la qualitat de vida, ja que la contaminació es relaciona directament amb vora 400.000 morts a l’any a Europa, segons informes de 2019, i a més a més, els costos associats a la morbiditat i a les absències laborals suposen el 4,5% del PIB a escala mundial.

Per a debatre i abordar aquests temes, el curs reunirà els dies 1 i 2 de juny a l’Hotel Termas Marinas El Palasiet de Benicàssim 25 ponents experts en qualitat de l’aire entre els quals figuren Román Pérez, expert de l’Organització Mundial de la Salut; Vicente Franco, de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, o Guido Lanzani, del govern de Llombardia (Itàlia).

Durant la primera jornada, s’analitzaran les tendències legislatives al voltant de la qualitat de l’aire, així com els avanços en les eines de control i avaluació. Mentrestant, la segona jornada abordarà les accions concretes de millora de la qualitat de l’aire com poden ser el pla d’ozó i la implantació de les zones de baixes emissions.

El curs organitzat per l’UJI compta amb la col·laboració del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, la Generalitat Valenciana i el CSIC.

Directe