Les universitats es fixen en el Maestrazgo per educar en patrimoni al territori

Tronchón, Cantavieja han acollit estudiants de València o Saragossa

Durant els mesos d’abril i maig, Tronchón, Cantavieja i Cañada de Benatanduz han sigut testimonis de l’acolliment de diferents grups d’estudiants de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de la Universidad de Zaragoza, en unes visites marcades per la importància de l’educació patrimonial en el territori.

“Per a la Comarca del Maestrazgo és tot un plaer que les Universitats es fixen en nosaltres. Els nostres municipis compten un patrimoni digne de ser conegut i estudiat i no hi ha major elogi que ser lloc de visita educativa per a futurs mestres, conservadors i restauradors de béns culturals” afirma el president de la Comarca, Roberto Rabaza qui agraeix “a les professores, Rocío Garriga i Estefanía Monforte, la confiança depositada en nosaltres per a mostrar la nostra història, cultura i patrimoni als seus estudiants”.

Des de la col·laboració de les entitats acadèmiques i comarcals, els alumnes i alumnes del Grau en Conservació i Restauració de Béns Culturals de la UPV es van desplaçar a Tronchón durant dos dies del mes d’abril.

Al costat de la seua professora i promotora de les residències creatives de ARTECH en el Maestrazgo, Rocío Garriga, i l’alcalde del municipi, Roberto Rabaza, van visitar els antics forns ceràmics tronchoneros, descobrint la seua importància dins de la vida quotidiana de la localitat. Tampoc va faltar el vessant pràctic, en la qual l’alumnat va modelar un cànter tronchonero.

D’altra banda, l’alumnat del Grau de Magisteri en Educació Primària ha visitat aquest mes de maig Cantavieja i Cañada de Benatanduz. Rebuts per l’alcalde de Cantavieja, Ricardo Altabás, i el president de la comarca del Maestrazgo, Roberto Rabaza, els assistents van gaudir d’unes conferències impartides per la tècnica de patrimoni de la Comarca, Sofia Sánchez, i el director de l’Escola d’Adults CPEPA Germanes Català de Ocón, Raúl Sirvent.

L’activitat va estar promoguda per Estafanía Monforte, professora del Grau i doctora que ha coordinat amb la Comarca del Maestrazgo el projecte educatiu ‘L’escola d’ahir per a construir el demà’.

Posteriorment, es va realitzar una visita a l’antiga escola municipal de Sant Joan del Barranc, situada a la torre de l’església de l’Asunción, en la qual els professors del Grau, Lourdes Alcalá i José Luis Castán, van explicar el context històric i educatiu de l’educació masovera en el Maestrazgo a principis del segle XX. Indicar que tots dos docents han col·laborat sovint amb el projecte de les antigues escoles.

A la vesprada, els alumnes i alumnes turolenses van visitar Cañada de Benatanduz, on van ser rebuts per l’alcalde, Servando Gascón, i el tinent d’alcalde, Ángel López. Allí van tindre l’oportunitat de conéixer l’antiga escola masovera i van comptar amb testimoniatges de Wenceslao Gargallo i Doroteo Cervera, dos antics alumnes. Uns testimoniatges únics i de gran valor que demostren la importància de la memòria per a comprendre el passat dels pobles i mantindre’l viu.

Directe