El ‘ball del corro’ de Palanques serà protagonista en la Festa per la Llengua de Cinctorres

Tindrà lloc el dissabte 21 de maig

Cinctorres alberga aquest cap de setmana la XIV festa per la llengua, una celebració per a promoure l’ús del valencià en tots els àmbits socials, començant per l’educació. Amb 34 expositors i moltes activitats, aquesta és la 14º edició de la festa i Cinctorres serà una de les seus que acollirà els actes de celebració.

Aquest esdeveniment està organitzat per Escola Valenciana, els CRA Els Ports i Celumbres, el centre d’estudis dels Ports, l’Ajuntament de Cinctorres i la comissió organitzadora de l’Aplec, entre altres. La festa per la llengua comptarà amb diferents propostes per a passar el matí, amb la fira, que reunirà a més de 30 expositors, el concert del grup Samarucs o un dinar.

Mireia Mestre és l’alcaldessa de Cinctorres

Els alumnes dels CRA Celumbres i Els Ports han realitzat diferents accions els darrers mesos com a anticipi del que serà la celebració d’aquest dissabte. A la celebració acudirà el president de la Diputació de Castelló, José Martí.

“El ball
del corro”

Palanques serà part essencial de la programació cultural preparada per aquesta Festa per la Llengua. A les 12 h, l’Escola Municipal de Dansa de Borriana, pertanyent al Centre Municipal dels Arts Rafel Martí de Viciana, oferirà el ‘Ball del rotlle’, que els seus integrants guarden estreta vinculació amb Palanques. L’espectacle també serà representat per alguns membres locals, com a mostra representativa de les arrels i tradicions de la localitat dels Ports.

L’Escola de Borriana també ballarà altres danses tradicionals valencianes. Tot seguit, s’ha preparat un taller perquè les persones presents aprenguen a ballar els passos d’aquesta singular dansa, amb la intenció de difondre-la i mantindre viva la seua memòria i presència.

El ‘Ball del Corro’ és un dels balls folklòrics més importants de Palanques, la importància i la singularitat dels quals resideix en què únicament es practica en aquest municipi. Així doncs, es practicava per Sant Antoni fins a mitjan segle XX, encara que fa uns anys es va recuperar i actualment es reinterpreta en la festa del Bureo que anualment se celebra l’últim dissabte del mes d’octubre a Palanques.

Així, es tracta d’una dansa que s’adapta al terreny on es vulga realitzar, encara que l’escenari perfecte és una plaça.

Directe