Aposta per l’activació econòmica del Baix Maestrat amb les III Jornades Actiben

Dijous i divendres Benicarló acull el primer dels tres "Focus" prevists a la província

Aposta per l’activació econòmica del Baix Maestrat amb les III Jornades Actiben

El Magatzem de la Mar de Benicarló acull dijous 12 i divendres 13 de maig l’esdeveniment Focus PIME ‘Activació econòmica en clau comarcal’ dins del qual s’emmarquen les III Jornades Actiben, orientades a impulsar la dinamització comercial d’empreses, persones autònomes i emprenedores de les comarques del nord de la província de Castelló.

La trobada d’avui és la primera dels tres esdeveniments territorials de Focus PIME que tindran lloc a la província de Castelló durant aquest any. A la inauguració hi han participat l’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles; la directora general de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), Júlia Company; el diputat de Promoció Econòmica de la Diputació, Pau Ferrando; el responsable del Departament d’Internacionalització de la Cambra de Comerç, Joaquín Andrés; i el director de CEEI Castelló, Justo Vellón.

Aquesta trobada està organitzada pel Centre Europeu d’Empreses innovadores (CEEI) de Castelló i l’Ajuntament de Benicarló amb el cofinançament de l’IVACE i pretén convertir el Magatzem de la Mar de Benicarló en punt de trobada d’aquelles empreses i altres agents econòmics orientats al creixement mitjançant la innovació col·laborativa.

Els objectius d’aquests dos dies de jornades passen per donar suport a la participació dels agents econòmics i socials de les comarques per cercar noves inversions, contactar amb possibles socis estratègics i donar difusió a les iniciatives de l’ecosistema emprenedor de les comarques del nord de Castelló.

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha subratllat la necessitat de «donar tot el suport, des de les institucions, i facilitar al màxim la implantació d’iniciatives econòmiques i socials encaminades a la creació d’ocupació». Miralles també ha destacat la importància d’«adaptar la formació a les necessitats de les empreses per aconseguir una major ocupabilitat i més competitivitat».

Per a la directora general de l’Ivace, Júlia Company, «esdeveniments com aquest són necessaris per a enfortir les empreses, fomentar la innovació, millorar la competitivitat de les empreses i afavorir la cooperació entre elles».

En aquest sentit, Company ha reiterat el suport de l’IVACE i la Conselleria d’Economia a l’emprenedoria innovadora «com a motor de canvi del model productiu».

Per la seua banda, Justo Vellón ha destacat la recuperació de la presencialitat plena com un dels valors d’aquestes jornades i ha subratllat que s’han dissenyat «pensant en la màxima utilitat per als assistents» a partir de l’anàlisi de les necessitats concretes del territori, alhora que ha agraït la implicació de l’Ajuntament de Benicarló i Accionate.

El diputat de Promoció Econòmica, Pau Ferrando, ha qualificat la província de Castelló com una «terra d’emprenedors» i ha remarcat que «en aquesta situació que vivim que no sabem fins a quin punt ens afectarà [en referència al conflicte bèl·lic a Ucraïna] , són imprescindibles jornades com aquestes per fomentar la comunicació i enfortir llaços entre empreses».

Finalment, el responsable d’internacionalització de la Cambra de Comerç, Joaquín Andrés, ha remarcat la importància de «remar junts» i ha apel·lat a la necessitat d’«unificar esforços i recursos perquè la zona tinga un millor posicionament de marca», en referència a la zona nord de Castelló.

Continguts
d’interès

El programa inclou un interessant ventall de conferències i taules rodones, la primera de les quals ha anat a càrrec avui dijous de Xavier Molina, director de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat Jaume I, que ha parlat sobre ‘Factors imprescindibles per a una clusterització territorial d’èxit’. Amb anterioritat, Francisco Javier Mínguez, cap de l’Àrea d’Empreses i Associacions d’IVACE, ha dissertat sobre el finançament de pimes i projectes d’empresa per part de l’Institut.

Per la seua banda, el cap de Programes i Serveis Europeus d’IVACE, Rafael Escamilla, ha aprofundit en els serveis a les pimes. El moment actual de l’associacionisme és protagonista d’una altra de les taules rodones d’avui.

Aquesta tarde, el programa començarà amb una presentació de projectes emprenedors i empreses de la comarca, seguida de diverses ponències sobre les ajudes a l’emprenedoria en Economia Social i des de la Universitat. Tot seguit, una taula redona se centrarà en els suports de l’emprenedor i en la col·laboració de les institucions en aquest objectiu.

La tarde culminarà amb una ponència-Master Class sota el títol «Marca personal, més que creixement personal per vendre més», a càrrec de la mentora i formadora Carolina San Miguel.

Demà divendres, després d’un Open Meeting amb agents de l’ecosistema emprenedor del nord de la província es presentaran experiències reals d’organitzacions de networking, i també es desenvoluparan activitats en paral·lel de suport a emprenedors, a càrrec de Secot, ADL Benicarló, AESAL-CV, Cambra de Comerç Castelló, CEEI Castelló, Diputació, Fevecta, Reinventhadas, UJI (Càtedra Increa) o Vinaròs-Vinalab.

Una altra activitat grupal sobre localització de clients per part d’Accionate, Suport i Treball donarà pas a una taula redona sobre networking, abans de la clausura de la trobada.

Directe