Alcalà tindrà una seu del servei de vigilància d’aigües i boscos de la Serra d’Irta

Se celebren els 20 anys del Parc Natural

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat, en la celebració del XX aniversari del parc natural de la Serra d’Irta, l’esforç realitzat per la Generalitat per a millorar la protecció d’una de les últimes serres verges del Mediterrani occidental. Un esforç que no hagués estat possible sense el suport de la societat per a preservar un dels espais més singulars de la Comunitat Valenciana.

Mireia Mollà ha anunciat, que dins de les polítiques de la Conselleria per a millorar la gestió del parc marítim terrestre, Alcalà de Xivert albergarà una de les seus del servei de vigilància de la posidònia, que millorarà la protecció de les aigües del parc natural.

Mollà ha presidit la commemoració en l’edifici CESAL d’Alcossebre, acompanyada de la secretària autonòmica, Paula Tuzón, i del director general de Medi natural, Julio Gómez. L’acte ha comptat, a més, amb el director de la Junta Rectora del Parc, Joan Barceló, i amb els alcaldes dels termes municipals pels quals discorren les 12.000 hectàrees de superfície protegida: Alcalà de Xivert-Alcossebre, Peníscola i Santa Magdalena de Polpís.

“Aquests espais són els grans aliats dels valencians i valencianes enfront del canvi climàtic. És un espai únic i singular que reconeix tota Europa, considerada la finestra verge inalterada del Mediterrani”, ha afirmat la consellera.

Mollà ha destacat la singularitat d’aquest Parc de mar i muntanya, que compta amb espècies endèmiques, com el Limonio de Irta, úniques en tota Europa, i que per la seva condició litoral és un exemple de biodiversitat terrestre i marina.

En aquesta línia, ha valorat les 2.500 hectàrees que conformen la Reserva Marina i ha anunciat la imminent aprovació del decret de conservació de la posidònia.

L’educació ambiental, les obres d’adequació i manteniment de l’espai i la gestió marítim-terrestre centren la trajectòria d’aquest Parc, que l’any passat va superar la xifra de 250.000 visitants i ha activat fórmules d’ordenació, en aliança amb els ajuntaments, per a regular els accessos en els mesos d’estiu.

Ampliar el coneixement sobre la biodiversitat en la serra i la franja de 15 quilòmetres de costa ha estat una altra de les iniciatives, amb un equip dedicat al cens de la fauna, com les 75 espècies d’ocells nidificants o la tortuga mediterrània, que té en Irta un dels seus hàbitats prioritaris. La consellera ha participat avui en la solta d’exemplars en Cala Mundina, dins del programa de cria i reintroducció que desenvolupa Transició Ecològica al costat de la Fundació Oceanogràfic.

Programació

Serra d’Irta celebra 20 anys, des que fos declarat Parc Natural al juliol de 2002, amb un calendari d’activitats que es prolongarà fins a final d’any i que es pot consultar aquí

Mireia Mollà ha convidat a totes les persones a participar en les activitats programades que inclouen tallers, visites guiades, jornades d’observació de fauna, promoció de productes locals, exposicions i campanyes de neteja i de sensibilització sobre la protecció i valors del Parc.

Una altra de les accions acosta la Serra d’Irta al conjunt del territori, a través de dues exposicions itinerants que traslladen la importància d’aquest espai, patrimoni natural de la Comunitat Valenciana, a diferents municipis i centres educatius.

Directe