Se celebra el 20 aniversari del parc natural Serra d’Irta

L'acte de celebració comptarà amb una solta de tortugues en Cala Mundina, aquesta espècie compta amb un programa de cria i reintroducció

Se celebra el 20 aniversari del parc natural Serra d’Irta

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, presideix este4 dijous en el centre CESAL de Alcossebre la celebració del 20 aniversari del parc natural Serra d’Irta un patrimoni natural que inclou una Reserva Marina i que és considerada l’última serra litoral verge del Mediterrani Occidental.

L’acte, que commemora la declaració de les 12.000 hectàrees de Serra d’Irta com a Parc Natural al juliol de 2002, comptarà a més amb el president de la Junta Rectora, Joan Barceló, i amb els alcaldes d’Alcalà de Xivert-Alcossebre, Peníscola i Santa Magdalena de Polpís, els tres termes municipals pels quals discorre l’espai protegit.

Aquest parc de mar i muntanya destaca per la seva singularitat. La seva condició litoral ho converteix en un exemple de biodiversitat terrestre i marina amb espècies endèmiques, com el Limonio de Irta, úniques en tota Europa.

La declaració ha permès potenciar el coneixement sobre la biodiversitat d’aquest espai amb un equip tècnic al servei del cens i seguiment poblacional. En aquest temps també s’ha dinamitzat la reserva marina per a incrementar la informació, vigilància i conservació.

La gestió del Parc en matèria de residus ha estat reconeguda amb un premi del Centre d’Educació Ambiental per les seves campanyes de neteja i mesures de residu zero i reciclatge. Així mateix, el departament autonòmic i els Ajuntaments han consensuat iniciatives d’ordenació del trànsit per a compatibilitzar l’activitat i protecció d’un paratge pel qual van passar unes 250.000 persones l’any passat.

L’aniversari inclou la solta de tortugues mediterrànies en Cala Mundina, una espècie que té en Irta un hàbitat prioritari, i que compta amb un programa de cria i reintroducció de la Conselleria en col·laboració amb la Fundació Oeanogràfic.

La celebració continuarà amb un calendari d’actes durant tot l’any que no sols inclou diverses activitats a l’entorn del Parc, sinó que també acostarà Irta a través d’una exposició itinerant que arrenca demà des de Alcossebre i recorrerà diferents llocs del territori valencià.

Directe