El Camí del Cid reunirà a Burgos als alcaldes de les 8 províncies que integren la ruta

L'entitat celebra enguany el seu 20 Aniversari

Burgos acollirà els dies 9 i 10 de juny la I Trobada d’Alcaldes i Alcaldesses del Camí del Cid, un fòrum que reunirà els representants municipals de les localitats que formen part de l’itinerari i que tindrà com a principal objectiu posar en valor el paper dels pobles i localitats de la ruta, plantejar accions de futur i analitzar els treballs realitzats en els últims anys.

En 2002 el monestir de Sant Pere de Cardeña (Burgos) va acollir la sessió extraordinària de constitució del Consorci Camí del Cid, l’entitat encarregada de la dinamització, divulgació i promoció turística del recorregut. Ara, 20 anys després, es pretén posar en relleu la importància del Camí del Cid com un gran itinerari turístic cultural que travessa vuit províncies espanyoles pertanyents a quatre comunitats autònomes: Burgos i Sòria, a Castella i Lleó; Guadalajara, a Castella-la Manxa; Saragossa i Terol, a Aragó; i Castelló, València i Alacant, a la Comunitat Valenciana.

Els presidents de les diputacions provincials de Burgos i Sòria, César Rico i Benito Serrano respectivament (aquest últim ostenta en l’actualitat la presidència del Consorci Camí del Cid), han estat els encarregats de presentar el fòrum. El president burgalès s’ha referit al Consorci Camí del Cid com una institució “exemplar”. En aquest sentit ha assenyalat que l’entitat va tenir en el seu principi l’impuls polític però, després, va ser capaç de conjuminar les voluntats de vuit províncies i vuit diputacions provincials diferents “ja de per si mateix aquest és un fet diferencial en el context d’Espanya”. Amb aquesta idea ha coincidit el president provincial de Sòria qui ha parlat del Camí del Cid com una eina turística i cultural “de primer nivell”. Així mateix, ha subratllat que treballar durant 20 anys posant d’acord a 8 províncies i en algun dels casos sobre alguna de les zones més castigades per la despoblació “ens fa pensar en el gran futur que tenim”.

La trobada es dividirà en dues jornades. La primera se celebrarà en el monestir de Sant Agustí de Burgos, seu del Consorci Camí del Cid. A través d’un fòrum de debat entre els representants municipals, es planteja abordar la necessitat de projectes col·laboratius interterritorials com el Camí del Cid, la repercussió de la ruta en el turisme i en l’economia dels pobles i la implicació de les institucions locals, fent un balanç dels assoliments obtinguts en els últims vint anys.

La segona es desenvoluparà en el monestir de Sant Pere de Cardeña i està previst que els alcaldes i alcaldesses assistents signen una declaració conjunta en la qual s’inclouran les conclusions del dia anterior. Aquest acte tindrà una gran força simbòlica, perquè se celebrarà en el mateix lloc on, fa vint anys, es va constituir el Consorci Camí del Cid. A més, es crearà una “càpsula del temps” que es dipositarà en el monestir burgalès.

“Volem que els alcaldes se sentin implicats en el desenvolupament de la ruta, que participin activament en el que pot ser un revulsiu turístic per a cadascun dels municipis”, ha assenyalat el president de Burgos. “El Camí del Cid és alguna cosa nostre i hem de comptar amb la ruta com a gran recurs turístic”, ha matisat Serrano que, al costat del president burgalès ha convidat als alcaldes dels pobles de les vuit províncies a assistir a la trobada.

La intensa activitat de les jornades vindrà acompanyada d’una forta aposta per les plataformes digitals, ja que seran retransmeses de manera íntegra en streaming i a través de les diferents xarxes socials del Camí del Cid. En la pàgina web del Camí del Cid s’ha posat a la disposició dels ajuntaments un formulari d’inscripció així com una secció específica dedicada al 20 Aniversari de l’entitat.

El Camí del Cid és un dels grans itineraris turístic culturals del país i és una de les cinc rutes que integren la marca de Turespaña “Rutes Culturals d’Espanya”. L’itinerari segueix les petjades literàries i històriques de Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid Campeador, el famós cavaller medieval del segle XI. La principal guia de viatge del Camí és el Cantar de mio Cid, el gran poema èpic medieval hispànic. La ruta travessa alguns dels territoris amb menor densitat demogràfica d’Espanya pel que els grans protagonistes són els seus petits pobles. Les jornades del 9 i 10 de juny donaran veu a tots els alcaldes i alcaldesses implicats en l’itinerari dues dècades després de la creació del Consorci Camí del Cid.

Directe