La Setmana de la Ciència arriba als 10 anys convertida en un segell de prestigi

La ciència estarà fins i tot present al mercat

«Arribar a la desena edició de la Setmana de la Ciència suposa una gran satisfacció i un reconeixement de la societat cap al projecte de convertir Benicarló, durant una setmana, en un espai de reflexió i coneixement de les qüestions científiques més actuals». Així s’ha referit l’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, a la celebració dels 10 anys de la Setmana de la Ciència, un projecte que ha aconseguit convertir Benicarló en un aparador del coneixement i que li ha atorgat un segell de prestigi dins dels circuits de divulgació científica.

Xaro Miralles, acompanyada del president d’Abacs (Associació Benicarlanda d’Amics de la Ciència i la Salut), Àngel Alberich, i del tècnic de Cultura, Rafa Sánchez, ha presentat la programació d’aquesta Setmana de la Ciència que Àngel Alberich ha definit com a «singular i extraordinària».

Alberich ha remarcat el fet que «aquesta és una Setmana de la Ciència que cobreix un espectre d’edats molt ampli, des d’infantil i primària fins al públic adult» i ha destacat també la diversitat de temàtiques que abasta, «des de la física a la medicina passant per la genètica o la tecnologia».

Rafa Sánchez, per la seua banda, ha recordat l’aposta «arriscada» que va suposar aquesta Setmana de la Ciència i ha assegurat que «ha estat la població de Benicarló, per l’interés que ha demostrat i la resposta que ha donat a totes les anteriors edicions, la responsable de què aquesta iniciativa haja arribat als 10 anys».

Les xarrades començaran dilluns 23 amb la periodista i divulgadora científica Rocío Vidal, més coneguda com La gata de Schrödinger, que encapçala una creuada per destapar estafes, mites i xarlataneries pseudocientífiques des del seu canal de vídeos, amb més de 180.000 subscriptors.

Dimecres serà el torn de la genètica, amb el biòleg Marcos Isamat i la periodista Inés García-Albi, que mantindran una conversa sobre els misteris de la genètica humana d’una manera amena i accessible.

Els nous tractaments contra el càncer també tindran un espai destacat, tot i que encara està per confirmar el ponent que en parlarà.

Dissabte 28 serà el torn d’un dels plats forts de la Setmana de la Ciència, José Miguel Mulet, doctor i catedràtic en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat Politècnica de València. Mulet parlarà de l’ecologisme real i de com podem evitar els efectes devastadors del canvi climàtic.

També dissabte, el cirurgià Julio Mayol, director mèdic de l’Hospital Clínic Sant Carles i un dels científics de referència durant la pandèmia, parlarà sobre tecnologia, dades, humanització i cultura.

Les ponències les tancarà diumenge el professor Juan José Gómez Cadenas, físic de formació que ha treballat durant vuit anys al CERN, que parlarà de les extraordinàries aplicacions dels neutrins.

La ciència
arribarà al mercat

La vessant més didàctica i humorística que caracteritza la Setmana de la Ciència vindrà de la mà dels científics de Big Van Ciència, amb un show per a riure, debatre i divulgar sobre el coneixement científic. També la companyia de teatre Sala Negra posarà el seu punt d’humor amb l’espectacle Ciència Club Clown, que ens acosta l’experimentació científica a través del riure.

Com cada any, la Setmana de la Ciència comptarà amb la participació de l’alumnat de primària, que presentarà els seus particulars experiments científics al Mercat de Benicarló, del 23 al 27 de maig.

Directe