Es lliura el Premi Patrimoni a la restauració de l’església de Morella

L’alcalde i les directores de Cultura i Patrimoni i de l’IVCR+i rebran el reconeixement de la mà de la Reina Sofia

Es lliura el Premi Patrimoni a la restauració de l’església de Morella

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació, (IVCR+i) rebrà aquesta vesprada el Premi Europeu de Patrimoni pels treballs d’investigació i restauració en la Porta dels Apòstols de la Basílica Arxiprestal de Morella. Així, la directora General de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, la directora de l’IVCR+i, Gemma Contreras, i l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, acudeixen a Toledo per a rebre aquest reconeixement en un acte organitzat per Hispania Nostra i que presideix la Reina Sofía.

Rhamsés ha destacat “la importància que té per a la nostra ciutat el seu patrimoni cultural i arquitectònic, on la Basílica Arxiprestal és un dels seus tresors” i ha afegit que “la restauració de la Porta dels Apòstols era una actuació molt necessària que posa en valor aquesta joia del gòtic i va aportar més dades dels pigments que utilitzaven per a decorar la façana fa centenars d’anys”. L’edil ha volgut “agrair el reconeixement i el treball que va desenvolupar l’IVCR+i, els quals són un exemple de com treballar sobre el nostre important patrimoni”.

Cal explicar que, el projecte d’Estudis previs i investigació de la metodologia d’intervenció de la Porta dels Apòstols de la Basílica Arxiprestal de Santa Maria la Major de Morella va rebre una menció especial del jurat d’Europa Nostra com un exemple d’investigació prèvia a la intervenció de conservació de la pedra policromada. Aquest ja va reconéixer els treballs realitzats a l’església, la qual va finalitzar la seua construcció l’any 1330 i compta amb una de les poques façanes policromades d’Europa. A més, a causa de l’exposició prolongada als elements naturals i condicions meteorològiques, va ser necessari un cautelós i integral estudi previ a qualsevol procés de restauració.

Els treballs sobre la Porta dels Apòstols de l’església van començar al mes de maig de l’any 2018 i es van planificar en dues fases. La primera va tractar de netejar tota la façana i la segona es va centrar en el treball amb els pigments de la policromia de tota la porta en general i específicament del timpà. A més, en l’estudi previ es van utilitzar les tècniques més avançades per a escanejar la façana sencera en tres dimensions, la qual cosa mostra la complexitat d’aquest projecte. L’actuació va comptar amb un pressupost de 661.500,27 euros i va finalitzar a l’estiu de l’any 2019 amb una especial presentació amb vídeomapping durant el mes d’agost.

La restauració, en una imatge d’arxiu

En aquesta actuació van participar diferents entitats de reconegut prestigi en cadascuna de les seues àrees d’actuació a Espanya, Romania i Itàlia. Aquestes van ser el consorci liderat per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), compost per El National Institute for Research and Development in Optoelectronics (INOE 2000, Romania), l’Institut Andalús del Patrimoni Històric (IAPH, Espanya), el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC, Espanya), el Departament de Sistemes Físics, Químics i Naturals de la Universitat Pablo de Olavide (UPO, Espanya) i el Conservation Technologies Division of Elengroup (El.En. SpA, Itàlia). Aquest va donar lloc a un grup de treball ben equilibrat i interdisciplinari, en el qual cada institució ha aportat el seu coneixement i experiència, sense la qual, no hagués estat possible el desenvolupament d’aquest projecte.

Directe