Romeries, natura, literatura o artesania a l’Alt Maestrat Human Land

Albocàsser, Ares, Benassal, Catí i Culla segueixen amb una intensa programació

Veïns i veïnes d’Albocàsser, Ares, Benassal, Catí i Culla han viscut un cap de setmana marcat pels diferents actes culturals i les processons i romeries celebrades en honor a Sant Pere Màrtir, Sant Marc, Sant Vicent o Sant Antoni. Tres dies en què s’han succeït els actes i les activitats, dedicades per a tota mena de públics i en els quals han convergit música i balls tradicionals, actes esportius icònics, activitats infantils o rutes turístiques. Deixant enrere una de les setmanes més importants de l’any, com és la Setmana Santa, el territori Human Land continua apostant per una programació cultural intensa, per a dinamitzar l’activitat social local i atraure centenars de visitants durant el cap de setmana.

Així doncs, el divendres 22 van començar els actes a Benassal amb un taller de fabricació de sabó casolà per a xiquets i xiquetes. Així, a Culla es va organitzar una ruta turística preparada perquè les famílies descobriren a partir de jocs i proves els racons més bonics de la localitat. A la nit, Culla va donar pas als primers actes tradicionals del cap de setmana al ritme de les albades que els quintos i la Rondalla del Castell van cantar durant hores a la nit, amb lletres àcides i satíriques sobre personalitats del poble.

El dissabte 23 va ser el dia més important de la programació cultural de l’Alt Maestrat. També a Culla, el dia va començar amb el pas de centenars d’esportistes de la CSP Penyagolosa Trails en la seua escalada cap a Sant Joan de Penyagolosa. Durant el dia es van rendir honors a Sant Pere Màrtir i Sant Antoni Abat, amb diferents processons i el repartiment de la tradicional ‘coqueta’.

En quant a romeries tradicionals, Catí també va caminar en processó fins a l’ermita de Sant Vicent amb la participació de desenes de persones. Els actes continuen la setmana que ve a Catí amb la processó en honor a Sant Pere Màrtir. A Ares es va realitzar una romeria en honor a Sant Marc el recorregut del qual va ser des de la localitat fins a l’ermita de la Mare de Déu de la Font. En aquesta localitat s’ha programat una altra romeria, aquesta vegada en honor a Santa Elena, per al diumenge 8 de maig.

Així doncs, el dissabte a Albocàsser va estar protagonitzat per la música i el ball tradicional. D’una banda, en l’ermita de Sant Pere es va donar lloc al tercer concert del ‘Cicle de música a les ermites’ amb el grup Abraç Band, en un projecte cultural que relaciona la música de cambra intimista amb les ermites locals. I d’altra banda, la música i balls tradicionals de la XXIX edició d’Una Nit Folk a l’Auditori d’Albocàsser.

Pel que respecta al diumenge, a Albocàsser es va celebrar el Dia del Llibre amb diversos actes, contacontes inclòs, per als més xicotets de la localitat. A la vesprada es va celebrar la tradicional romeria per Sant Pere Màrtir. Així doncs, en Ares es va organitzar una ruta senderista entre el poble, La Llècua i Vallivana, pertanyents a les rutes 13 i 14 del GR Camí de Conquesta. A Culla, veïns i veïnes van continuar rendint honors a Sant Antoni Abat amb les populars ‘corregudes del gall’.

En canvi, Benassal va apostar per la ruta teatralitzada Els Dominis de Neptú, que recorre els principals espais del seu nucli antic i els seus paratges naturals com el Rivet; i amb la lectura de l’històric llibre Seidia, de Joaquim Garcia Girona, en els Porxos de la Mola.

Directe