Tornen els Diàlegs dels Ports a Morella

La Sala del Justícia ha acollit la presentació del llibre Els Ports: franquisme i repressió, ciutadania i memòria de Joan Lluís Porcar

Tornen els Diàlegs dels Ports a Morella

Una nova edició de Diàlegs dels Ports ha tingut lloc avui a la Sala del Justícia de l’ajuntament de Morella per a presentar el llibre Els Ports: franquisme i repressió, ciutadania i memòria. En aquest han participat l’autor, Joan Lluís Porcar i Kassim Carceller en una xerrada sobre memòria històrica en aquesta zona.

La regidora de Cultura, Rocío Querol, ha destacat que “els Diàlegs dels Ports tracten temes diversos que envolten l’actualitat i donen a conéixer opinions d’experts i expertes i els apropen a la ciutadania”. L’edil ha explicat que “amb el llibre que han presentat avui, sabem més sobre la situació de la comarca en època franquista i com vivien les persones en aquesta zona”. Finalment, ha volgut “agrair al Centre d’Estudis dels Ports la seua implicació en l’organització d’aquestes xerrades i presentacions i apropar la cultura i l’actualitat al públic general”.

Aquesta ha sigut una cita organitzada pel Centre d’Estudis dels Ports i la col·laboració de l’ajuntament de Morella. A través dels diferents diàlegs, es tracten diferents temes culturals, històrics o d’actualitat de la mà de persones expertes sobre cada matèria.

“Els Ports: franquisme i repressió,
ciutadania i memòria”

Una societat que ha viscut episodis traumàtics es troba immersa en una sèrie de tensions polítiques i ideològiques que determinen com i què es recorda i què s’oblida, i quin tractament dona als seus espais de memòria.
La Guerra Civil va sacsejar la vida a tots els pobles de la comarca dels Ports, no sols per la violència i el cost humà en vides humanes que va suposar, sinó també per les importants transformacions socials i econòmiques que es van intentar impulsar en l’etapa republicana i les expectatives que s’hi van generar. La nostra comarca va ser el primer territori de la província de Castelló que va patir combats i va ser conquerida, en primer lloc, per les tropes franquistes.

Aquest treball recull noves informacions sobre aquesta convulsa etapa de la nostra història, i aporta un estudi sobre la repressió franquista i sobre els nostres espais de memòria. Pretén obrir, entre els habitants de la comarca i les seues institucions, la reflexió, el debat i l’anàlisi sobre la història i la memòria dels que han estat exclosos de l’imaginari col·lectiu i de la representació social del passat.

Oferir unes referències històriques i biogràfiques que ajuden a construir una memòria democràtica al territori està directament relacionat amb la revisió del discurs històric d’una societat i la construcció de ciutadania. Cal que el record i la commemoració es representen en els espais de memòria per a entendre el nostre passat, així es poden convertir en un referent per a projectes educatius, turístics i culturals, i impulsar una cultura de la pau.

Directe