Morella tornarà a Vallivana en Rogativa el primer dissabte de maig

El 25 d’abril, Sant Marc, s’inicia el cicle de rotllos i primes

La Rogativa des de Morella a Vallivana es tornarà a celebrar el primer cap de setmana complet del mes de maig com és tradicional. Com es va decidir ahir en la reunió mantinguda entre l’ajuntament de Morella, l’Administració de Vallivana i els alets, els dies 7 i 8 de maig, les morellanes i morellans tornaran a visitar a la patrona de la ciutat, la marededéu de Vallivana, al seu santuari després de tres anys.

Cal recordar que l’última va tindre lloc l’any 2019 i ara es recupera amb la màxima normalitat i la precaució necessària en els moments de més aglomeracions com són les tradicionals parades a l’Hostal Nou, la Torreta i el Pont de la Bota, així com dins del santuari. Així, hi haurà servei d’autobús de Vallivana a Morella el dissabte a la vesprada i de Morella a Vallivana el diumenge al matí per a les persones que ho necessiten. La brigada EMERGE realitza durant estes setmanes els treballs de condicionament del camí per on transcorre la Rogativa.

A més, l’ajuntament de Morella està en constant coordinació amb l’empresa que executa les obres de l’N-232 perquè el transcurs de la Rogativa siga segur per a romers i romeres i no afecte a l’actuació en la carretera. D’aquesta manera i durant les pròximes setmanes, es detallarà la informació d’aquells punts més propers entre el recorregut de la romeria i les obres de la carretera.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat “la importància de recuperar una tradició tan volguda i participativa com és la Rogativa” i ha afegit que “després de tres anys, les morellanes i morellans tornaran a visitar junts a la seua patrona”. L’edil ha explicat que “la Rogativa transcorrerà amb la màxima normalitat, però demanem també molta precaució, sobretot en els punts de més aglomeracions com són les parades en els diferents punts del recorregut”. Finalment, Rhamsés ha volgut “animar a totes i tots a disfrutar de la Rogativa com dues jornades festives i tradicionals i de retrobament amb la Mare de Déu de Vallivana”.

D’altra banda, l’Administrador de Vallivana, Jesús Sangüesa, ha remarcat que “durant l’any 2020 i 2021 no vam poder baixar a Vallivana en Rogativa com és tradicional i ens alegra recuperar aquest cap de setmana de festa per a trobar-nos amb la nostra patrona”. A més, ha comentat que “els diferents actes d’aquestes jornades transcorreran amb normalitat” i també ha aprofitat per a “demanar precaució per a evitar contagis en els moments d’aglomeracions”.

Inici del cicle
de rotllos i primes

Morella comença el tradicional cicle de rogatives, rotllos i primes el dilluns 25 d’abril. Aquest comença amb la rogativa de Sant Marc fins a l’ermita d’aquest sant a Torremiró i recorre les diferents ermites, masies i peirons del terme fins a finals de juny. El cicle de rotllos i primes és una tradició medieval per diferents nuclis de població, en els quals, antigament habitava més gent.

Finalment, l’ajuntament de Morella recolza aquesta tradició ajudant al manteniment dels rotllos i primes del terme. Després de Sant Marc, els propers vots d’aquest calendari seran a Sant Pere dels Llivis, Sant Pere d’Herbeset, Apòstols de la Llécua, Santa Creu de Font d’En Torres, Santa Creu de la Pobleta, Sant Isidre d’Herbeset, Santa Bàrbara de Regatxol, Sant Antoni de Morella la Vella i Sant Pere del Moll. D’aquesta manera, les persones interessades a repartir rotllos i primes en aquestes celebracions, s’han de posar en contacte amb la parròquia de Morella.

Directe