Alumnes de l’IES Vilafranca coneixen la central nuclear de Vandellòs

La planta es troba actualment en procés de desmantellament

Alumnes de l’IES Vilafranca coneixen la central nuclear de Vandellòs

Part de l’alumnat de l’IES Vilafranca ha visitat la central nuclear de Vandellòs. La planta, situada al terme municipal de l’Hospitalet de l’Infant a Tarragona, es troba actualment en procés de desmantellament.

L’incendi ocorregut a les instal·lacions és probablement un dels incidents nuclears més greus ocorreguts al nostre país i, “encara que en termes d’emissió de radiació no va haver-hi conseqüències, les seqüeles d’aquest fet van desencadenar el cessament de l’activitat de la central a l’octubre de 1989, després de 17 anys de funcionament. Des de llavors s’ha vingut duent a terme el desmantellament de la instal·lació, una tasca que comprén una sèrie de fases que s’estenen en el temps durant diverses dècades, i del qual el nostre alumnat ha pogut ser testimoni de primera mà”, expliquen des del centre educatiu vilafranquí.

Després d’algunes actuacions prèvies com el trasllat del combustible, va començar la segona fase, “en què es van desmantellar totes les instal·lacions, edificis i estructures exteriors al calaix del reactor. A més, se’n va dur a terme el confinament. Va ocórrer en 2003 i va ser el primer realitzat a Espanya fins a nivell 2, la qual cosa el va deixar preparat per a la clausura definitiva. En 2004 va començar el període de latència, 25 anys durant els quals la instal·lació disposa d’una llicència per a romandre en estat passiu, amb les vigilàncies corresponents per a garantir la seguretat fins que se n’aborde el desmantellament complet a partir de 2028”.

Des del “nostre centre hem volgut fer partícip a l’alumnat d’aquest interessant procés, aprofitant a més l’ocasió per a conscienciar sobre allò que és la nostra convicció respecte a la importància de l’ús i del desenvolupament de les fonts d’energies renovables. Aquest fet, a més de constituir l’aposta de futur del nostre institut, hauria de convertir-se també en una prioritat de la societat en general. I per això estem treballant. Des de la nostra perspectiva com a centre educatiu i de formació, no desistirem de l’obstinació de convertir-nos en un puntal en aquest aspecte. Amb aquest propòsit ens esforcem dia rere dia i, així, ho continuarem fent”, apunten.

De fet, en i en aquest sentit, l’IES Vilafranca s’ha convertit en un referent en la formació en energies renovables a les comarques castellonenques de l’interior. “El grau superior en aquesta matèria, que rep el suport de l’empresa Renomar, ha iniciat l’ensenyament amb deu tècnics que, en acabar, no solament estaran capacitats per a treballar en aquests tipus d’instal·lacions, sinó que també seran capaços de manipular qualsevol sistema elèctrics. Una oportunitat acadèmica i laboral, al cap i a la fi, amb una taxa d’ocupació elevada”, conclouen.

Directe