“Los pueblos más bonitos” i esMontanyas es sumen a les queixes d’habitatge i ocupació

Destaquen l'escassetat d'habitatge o la dificultat per a trobar personal

El president de l’Associació Los Pueblos más bonitos de España, Francisco Mestre, i el president de l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya, Marcel Iglesias s’han reunit amb Francisco Javier Martín Ramiro, Director general d’Habitatge i Sòl en el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, per a alertar dels problemes que avui es viuen en els seus municipis, que està atraient noves famílies per a viure i treballar, però que no poden mudar-se per falta d’habitatges en lloguer per a ús habitual amb un preu assequible.

Totes dues associacions, com a referents de la posada en valor del món rural, i reconeguts com a interlocutors vàlids pel Govern d’Espanya, han insistit durant la reunió en la importància de “prendre consciència de la realitat d’aquests petits pobles turístics” i donar solució a uns reptes específics.

“La gent s’ha adonat que els nostres pobles són qualitat de vida i desitja venir a viure i a treballar als nostres pobles, però es produeix la paradoxa que no tenim habitatges que oferir. Ni de compra ni de lloguer; pel que no estem podent acollir noves famílies i personal laboral que desitja venir als nostres pobles. Per a donar opcions a tots hem d’incentivar el mercat d’habitatge de lloguer per a ús habitual”, segons va explicar Francisco Mestre.

Entre totes dues associacions que juntes reuneixen a prop de 400 municipis, han començat una ronda de reunions amb els diferents ministeris implicats per a explicar la realitat que és està vivint des de dins dels seus municipis i buscar alternatives.

Entre els principals problemes s’ha destacat el difícil accés a l’habitatge que hi ha als pobles. El mercat del lloguer d’habitatges es destina gairebé íntegrament al lloguer turístic, fent que els preus es disparin, i dificultant notablement el fet que la gent pugui venir a viure al món rural i també la contractació de personal, arribant a obligar a tancar restaurants i hotels per falta de personal.

Un altre dels problemes que s’ha presentat al Director General d’Habitatge i Sòl són les cases abandonades o directament en ruïnes. Aquests habitatges, que enlletgeixen notablement els centres històrics, pertanyen habitualment a molts hereus que es desentenen d’elles, són ilocalizables, en molts casos, per a les administracions locals, no abonen les taxes municipals, i la burocràcia provoca que aquests problemes que s’eternitzen fins i tot per dècades. Des d’aquestes dues associacions es demana agilitar els processos administratius molt més.

“La majoria dels pobles no poden abordar la construcció d’habitatges socials assequibles”, ha dit el president de esMONTAÑAS, Sr. Marcel Iglesias. “En molts municipis no hi ha sòl disponible o no compten amb fons per a poder adquirir i reformar immobles per a destinar-los a lloguer per a habitatge habitual”.

Aquestes dues associacions plantejaran solucions tenint en compte que les pròpies CCAA tenen delegades competències en alguns assumptes. Pel que és un problema que concerneix a multiples administracions i a diferents carteres.

Noves reunions per a
conscienciar de la realitat rural

Aquestes dues associacions plantejaran solucions tenint en compte que les pròpies CCAA tenen delegades competències en alguns assumptes. Pel que és un problema que concerneix a multiples administracions i a diferents carteres.

Tots dos presidents esperen reunir-se en les pròximes setmanes amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, amb el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública i fins i tot amb les pròpies CCAA per a tractar sobre i els plans d’actuació que es poden implementar des de cadascun dels àmbits per a donar una solució global per al desenvolupament econòmic i la cohesió social d’aquests territoris.

L’Associació Los Pueblos más bonitos de España, que ja compta amb 105 localitats úniques, neix de la convicció i necessitat de posar en coneixement de tot el món els meravellosos pobles que esquitxen la geografia espanyola. L’objectiu és promocionar els petits municipis, preferentment rurals, agrupats sota una mateixa marca de qualitat, a través de les accions de promoció i esdeveniments culturals que l’associació emprèn tant dins com fora d’Espanya.

Aquesta xarxa engloba llocs de gran bellesa i personalitat que destil·len història i cultura a l’una, viles marcades per la tradició que el viatger podrà gaudir en recórrer els seus camins i barrejar-se amb els vilatans.

La marca Los Pueblos más bonitos de España és un referent de prestigi i qualitat a nivell nacional i internacional. La iniciativa està basada en el model francès Els Plus Beaux Villages de France i la xarxa espanyola forma part i presideix actualment la Federació dels Pobles més Bonics del Món, amb xarxes a França, Itàlia, Bèlgica i el Japó. Altres països estan creant noves associacions com ara Rússia, Alemanya, Liechtenstein, El Líban, Suïssa i Portugal. L’Associació es va crear a Espanya l’any 2011 i es va presentar dos anys més tard amb una xarxa de 14 pobles. Progressivament, la llista ha anat augmentant fins a les 105 localitats actuals.

Directe