Benicarló recupera les jornades de periodisme de guerra amb la mirada posada en Ucraïna

La jornada tindrà lloc el 9 d’abril

Benicarló recupera les jornades de periodisme de guerra amb la mirada posada en Ucraïna

El regidor de Cultura, Pedro Manchón, i el tècnic de Cultura, Rafa Sánchez, han presentat avui una nova edició de «Benicarló, una mirada al món», una aposta pel periodisme de guerra que la Regidoria de Cultura ha tornat a programar després de dos anys d’absència per la pandèmia.

«És important —ha explicat el regidor— recuperar l’interés per la realitat que es viu en les zones més conflictives del planeta des de l’òptica dels reporters de guerra i explicar les veritables raons que generen aquests conflictes i les conseqüències que tenen sobre el nostre entorn».

«Enguany, com no podia ser d’una altra manera —ha detallat el regidor—, el focus el posarem en la invasió russa sobre Ucraïna i tindrem veus autoritzades que ens donaran l’oportunitat de conéixer de primera mà quin és l’origen de la invasió».

Per a conéixer les claus culturals i històriques del conflicte, s’ha programat per al 9 d’abril una jornada al Magatzem de la Mar que plantejarà el conflicte des de diferents òptiques.

D’una banda, a les 19.00 hores es presentarà un espectacle basat en un text de la Premi Nobel bielorussa Svetlana Alexiévich. Es tracta del monòleg «De una soledad muy parecida a la felicidad», de la Factoría Cultural Martínez, dirigit i interpretat per Patricia Jacas, que parla de la fi de la Unió Soviètica a través de la mirada d’una dona jove que passa de viure en el rovell de l’ou del comunisme soviètic al capitalisme més ferotge.

D’altra banda, a les 20.15 hores hi haurà una xarrada col·loqui amb el periodista Jorge Ferrer, que desvetllarà les claus culturals i històriques de la relació entre ambdós països. Jorge Ferrer (La Habana, 1967), a més de periodista, és un dels més prestigiosos traductors a l’espanyol de la literatura russa i ha traduït autors com Svetlana Aleksiévich, Iván Bunin, Zinaída Hippius o Vasili Grossman.

L’entrada serà lliure fins a completar l’aforament.

Dos anys sense
‘mirar al món’

El regidor ha recordat que la primera edició de «Benicarló, una mirada al món» es va programar el 2018 i que al 2020 es va haver de suspendre a causa de la pandèmia.

En les dos edicions que es van poder organitzar van passar per Benicarló periodistes com Ricard Garcia Vilanova, Anna Surinyach, Mònica Bernabé, Olga Rodríguez, Karlos Zurutuza i el benicarlando David Meseguer, que van posar llum sobre alguns dels conflictes més enquistat del planeta: Síria, Afganistan, Iraq, Líban, Israel o els territoris palestins.

Directe