El Mucbe va tindre 24.000 visitants durant el 2021

L’antic Convent de Sant Francesc registra el 67% de les visites

El museu de Benicarló, en una imatge recent

El Mucbe va tancar l’any 2021 amb un total de 23.812 visitants, una magnífica xifra si es té en compte que les mesures de les autoritats sanitàries imposades per la Covid-19 van obligar a restringir l’aforament durant bona part de l’any. «La veritat és que, dins de les possibilitats i sempre seguint les normes vigents —ha dit el regidor de Cultura, Pedro Manchón—, no hem volgut renunciar a continuar programant activitats i exposicions, i el resultat ha estat molt positiu».

De totes les dades recollides durant el 2021, la conclusió és que no existeix una estacionalitat en les visites al Museu, és a dir, que l’afluència de visitants no depén del turisme. «Durant els mesos d’estiu, Setmana Santa, Falles i la Festa de la Carxofa —ha detallat el regidor— els visitants que hi predominen son de fora de la comarca, però la resta de l’any, el públic predominant és de la zona».

En aquest sentit, l’afluència de públic depén tant del tipus d’exposició que s’exhibeix com de les activitats que es programen de manera complementària per a dinamitzar el museu.

L’antic Convent de Sant Francesc és l’edifici que més visites registra, amb un 67% dels 23.812 visitants, seguit de l’Edifici Gòtic (22%), la Casa Tradicional Benicarlanda (17%), el Museu dels Mariners (15%) i el Puig de la Nau (11%).

Els visitants individuals són els que componen el percentatge més elevat de visitants al museu. Realitzen la visita sols o acompanyats de xicotets grups d’amics o familiars i acudeixen al museu de manera espontània, no organitzada amb temps.

En canvi, els visitants en grup preparen la visita amb antelació i van acompanyats de guies o monitors.

Pel que fa a la procedència, el major volum de visitants és de Benicarló, seguit de la comarca del Baix Maestrat. També destaquen visitants de la Comunitat Valenciana i, amb menor percentatge, de Catalunya, Aragó i Madrid. Els visitants internacionals procedeixen sobretot de França, Alemanya i Andorra.

El poblat iber del Puig de la Nau destaca per ser l’espai més visitat pel públic de fora de la comarca. De fet, el nombre de visitants que ha gaudit del servei de visites guiades és de 3.712 persones (15,59%), una xifra que ha augmentat considerablement respecte a la de 2020 (quan es va registrar un 6,70%).

Independentment dels espais expositius, les visites de grups escolars de Benicarló i també de la comarca son cada vegada més habituals. «L’alumnat dels centres educatius de totes les edats —ha remarcat Pedro Manchón— són una part molt important del públic objectiu del museu, i cada vegada més els centres d’ensenyament inclouen les visites al museu dins de les seues activitats i sortides».

«Conscients d’aquesta necessitat —ha conclòs el regidor—, hem anat donant més pes a la didàctica dins de la programació anual del Mucbe, fins arribar quasi al mateix nivell que les exposicions».

Directe