El ministeri atorga a la MAT entre Morella i Almassora la “utilitat pública”

Permet a l'empresa expropiar els terrenys privats dels ciutadans sense cap tipus de mirament

Una imatge d'arxiu de la subestació de Fraiximeno

La línia de molt alta tensió entre Morella i Almassora més coneguda popularment com la MAT ja compta amb la declaració per part del ministeri de Transició Ecològica de utilitat pública. Però, què significa aquesta nova declaració després de tantes ja realitzades? Bàsicament que l’empresa amb part pública i altra privada ja pot fer i desfer a plaer per a poder construir aquesta gegant autopista elèctrica.

Des de que s’aprovara el passat 10 de març i es publicara aquest mateix divendres al Butlletí Oficial de l’Estat, Red Elèctrica pot expropiar ja tots els terrenys privats afectats pel traçat plantejat pels preus que considere sent el mínim legal el valor cadastral, i passant per damunt ja siga de boscos, rius, tombant parets i casetes de pedra en sec, desfent bancals de cultiu o traient fora de les seues cases a persones que hi viuen ara molt a prop d’un es vol construir la línia de 400 kv.

En aquest sentit, cal assenyalar que els municipis per on transcorre el projecte consten de diferents figures de protecció pel seu valor paisatgístic i natural com són les ZEPA (Zones d’Especial Protecció per als Ocells) a Culla, Ares, Castellfort, Cinctorres i Morella; els LIC (Llocs d’Interès Comunitari) o els paratges naturals municipals com El Mollet, Sant Miquel i La Mola d’Ares. A més, compta amb 13 hàbitats d’interès comunitari, 5 microreserves de flora, i una reserva de fauna entre altres les quals no ha respectat el ministeri donant llum verd a la MAT.

Durant anys la lluita entre administracions i ciutadania ha estat molt forta per un projecte que afectarà molt durament al paisatge, als boscos i a la fauna sense descartar famílies senceres. Especialment en contra s’han mostrat els pobles propers a Castelló com Moró, Borriol, o Atzeneta per l’afecció al seu mode de vida i menys oposició s’ha plantat per part d’ajuntaments com el de Morella, Cinctorres, Castellfort o Ares els quals posen clarament en el BOE que no s’oposen al projecte demanant, sol alguns, que es desmunte la línia vella.

La nova MAT afecta en en total als termes municipals d’Almassora, Castelló de la Plana, Borriol, Sant Joan de Moró, Vilafamés, Vall d’Alba, Les Useres, Culla, Atzeneta del Maestrat, La Torre d’En Besora, Benassal, Vilafranca, Ares del Maestrat, Castellfort, Cinctorres i Morella on està ubicada la subestació de Fraiximeno.

Amb aquesta declaració del govern central, la línia aèria de transport d’energia elèctrica, de doble circuit a 400 kV «La Plana-Morella 2 i 3» ja no té cap obstacle més i es començarà a construir els els pròxims mesos. Això suposarà la col·locació de 87 quilòmetres de cablejat de molt alta tensió amb un transport de 400 kv sostingut per 189 torres de metall de fins a 70 metres d’alçada.

Directe