L’Early Music Morella es presenta a París

"França és un referent en la música antiga”, apunta Carles Magraner

Carles Magraner, Rhamsés Ripollés i Juan Ángel Vela del Campo

Early Music Morella va presentar ahir en l’Institut Cervantes de París la seva onzena edició en un acte al qual va seguir un concert de Capella de Ministrers, una formació de referència internacional en la música antiga. El Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, promou l’accés a una formació d’excel·lència que impartiran prestigiosos músics i ponents amb conferències, activitats i nombrosos concerts que se celebraran en la localitat castellonenca del 22 al 28 de juliol.

L’acte va comptar amb la participació de Domingo García, director de l’Institut Cervantes de París; Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella; Carles Magraner, director artístic de Early Music Morella; Juan Ángel Vela del Camp, crític musical; i Ángela García, coordinadora de Early Music Morella; que van exposar la programació que tindrà lloc en una edició, que sota el títol Mediterrània, abordarà un vast patrimoni artístic, que s’ha desenvolupat als països que banya la mar Mediterrània, des de la música tradicional, renaixentista i barroca. Una proposta que celebra la interculturalitat forjada durant segles i reivindica el mestissatge i vinculació entre la música culta i tradicional.

Capella de Ministrers, que compleix 35 anys de trajectòria artística en 2022, va abordar el programa Clarobscur, llums i ombres del Segle d’Or, per a retre homenatge a la figura de Miguel de Cervantes. La formació va estar composta per a aquest repertori per Dèlia Agúndez (soprano), Carles Magraner (direcció i viola de gamba) i Robert Cases (guitarra barroca i tiorba).

Carles Magraner, Delia Agúndez i Robert Cases durant el concert

El festival oferirà 12 concerts, 3 conferències, una taula de debat i nombroses activitats complementàries. El curs, amb classes de cant, direcció coral, dansa, òrgan, flautes, vihuelas, tiorba, guitarra, d’interpretació de música tradicional, tallers…, és un dels més especialitzats i destacats de música antiga d’Europa en els quals es combina la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu. Està oberta a tots els públics, pretén suplir la manca d’estudis i recerca i abasta repertoris diversos que potencien el mestissatge cultural.

Early Music Morella comptarà amb la presència de prestigioses formacions, músics i cantants com Capella de Ministrers, Patrizia Bovi, Pablo Márquez, Acadèmia CdM, Ensemble Andalusina Ibn Badja, Marco García de Pau dirigint al Cor Early Music Morella, així com una trobada de música i dansa tradicional i concerts de professors a càrrec de Robert Cases, Isabel Martín, Eduard Navarro, Aziz Samsaoui, Kaveh Sarvarian, Zohar Fresc…

Carles Magraner, Rhamsés Ripollés, Juan Ángel Vela del Campo i, de peu, Domingo García

Domingo García, director de l’Institut Cervantes de París, va afirmar que “Morella al juliol és sinònim de música antiga. Qualsevol que viatge a aquest bell poble de la comarca dels Ports, a més de sentir-se més prop del cel, pot viure l’experiència d’endinsar-se de ple en el més profund de la música antiga. Per tots els racons s’escolten cants gregorians, cantigues, cants de trobadors, troveros i joglars, motets, lloes i sonen violes, flautes, vihuelas, arpes, gralles, fídulas, sacabuches, gaites, claus, percussions antigues i tota sort d’instruments musicals tradicionals que durant segles han acompanyat la vida dels pobles mediterranis. Tot això és possible a Morella des de fa onze anys”.

García va indicar també que “músics vinguts del món sencer, en una algaravia harmònica ens acosten durant una setmana potser del nostre patrimoni musical i ens fan viure al ritme de les seves músiques i cants. I això és possible gràcies a un poble bolcat i a Capella de Ministrers i a Carles Magraner, l’ànima de Early Music Morella”.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, va destacar que “la música de Early Music Morella s’uneix als monuments de la ciutat per a retornar-la a l’època medieval durant una setmana des de fa més de 10 anys”. L’edil va explicar que “el festival s’ha convertit en una de les activitats amb més participació tant de la gent local com dels i les visitants”, i va afegir que “cada edició compta amb més públic per a gaudir dels concerts i activitats de Early Music Morella”.

Juan Ángel Vela del Camp, president honorari de Cappella Neapolitana i reconegut crític musical, va indicar que “Early Music Morella reivindica enguany la seva personalitat mediterrània”, en tant que “una filosofia en la manera de viure culturalment la música”, en la qual la mar és “una expansió poètica tan natural com creativa”, i en una metàfora d’un esdeveniment “festiu, viatger i ple de curulls suggeriments poètics i humanístiques”.

França, referent de
la musica antiga

Per part seva, Carles Magraner va agrair a l’Institut Cervantes de París i al públic l’acolliment en la capital francesa, “estem molt satisfets de poder presentar aquesta edició a París; França és un referent en la música antiga i en la protecció d’un sector cultural colpejat per la crisi econòmica, el Covid-19 i ara per la guerra d’Ucraïna”. El director artístic va subratllar que “aquest projecte consolidat impulsa els intercanvis interculturals en l’espai europeu i mediterrani d’alumnes i artistes que comparteixen les seves músiques amb el públic des de fa 11 anys”.

Morella, de només 2.416 habitants però amb el tercer terme municipal per extensió de la Comunitat Valenciana, compta amb un important patrimoni arquitectònic com el Convent de Sant Francesc, l’Església Arxiprestal de Santa María, Sant Joan, Sant Miquel, Sant Nicolás, l’Ermita de Santa Llúcia i Sant Llàtzer, diversos edificis històrics, cases pairals, així com el Castell de Morella, les muralles medievals, el poblat visigot o coves prehistòriques. La ciutat és un enclavament històric, forma part de la ruta del Cid Campeador, i la dels tres reis, al costat dels municipis de Tortosa i Alcanyís, i forma part de la xarxa Els pobles més bonics d’Espanya.

Early Music Morella també presentarà aquesta edició en el Institut Jamai de la Musiqui et d’Art Choregraphique, en el Conservatoire National de Musique i en el Palais Faraj de la medina de Fes del 16 al 18 de març. En aquests actes participaran Carles Magraner i Robert Cases que oferiran un concert després de la presentació.

Early Music Morella, membre de VEM (València Early Music Festivals), REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), Mediterranew Musix i Festclásica, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), Turisme Comunitat Valenciana, Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), La Seu dels Ports de la Universitat Jaume I.

Directe