La Policia Local de Vinaròs fa un balanç positiu de la unitat canina

Està formada pel pastor alemany Lima (pastor alemany) i el pastor belga malinois Neo

Des de la creació de la unitat canina de la Policia Local de Vinaròs el 28 d’abril de 2021, els cans Lima (pastor alemany) i Neo (pastor belga malinois), han desenvolupat les seves funcions en múltiples facetes, malgrat estar en procés de formació en els seus inicis. En aquest cas, cal destacar especialment Lima, que tenia en aquella data tan sols 5 mesos d’edat i començava la fase de formació en via pública, ha complert amb escreix tots els objectius que els seus guies canins s’havien plantejat a l’inici de la creació de la unitat.

Les seves funcions van des de la presència i control en prevenció del consum i tinença de substàncies estupefaents en els instituts, parcs i jardins, així com en aquells llocs on es reben queixes veïnals pel consum d’aquestes substàncies. D’altra banda, la unitat també dona suport a la resta d’unitats en controls de vehicles, zones d’oci i establiments públics.

Així doncs, des dels seus inicis i al llarg de l’any 2021, la unitat canina ha aixecat 156 propostes de sanció per infracció a la Llei orgànica 4/2015 de Protecció de la Seguretat Ciutadana quant al consum i tinença de substàncies estupefaents en la via pública, la qual cosa ha suposat un increment molt significatiu respecte de les que habitualment realitzava la Policia Local de Vinaròs, la qual cosa demostra la gran eficàcia dels cans en les tasques de detecció de drogues.

Cal remarcar que, de les 156 actes indicades, 31 d’elles han estat realitzades a menors d’edat, un increment del 620% respecte a l’any anterior. Així mateix, en compliment del Protocol Policial d’Intervenció amb Menors després d’infracció a la Llei orgànica 4/2015 per consum de drogues en via pública, a fi de vetllar pel primordial interès del menor, s’ha aconseguit una major protecció i reeducació, amb un major control i seguiment dels menors al costat de les seues famílies a través de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Additives (UPCCA) dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Vinaròs, amb l’objectiu de prevaler sempre la via reeducadora a la sancionadora.

Finalment, destacar que la unitat canina ha col·laborat estretament des de la seua creació en dues detencions per suposats delictes contra la Salut Pública, intensificant cada vegada més el treball de la Policia Local feia aquesta línia, no sols ja el control de la tinença i consum de drogues, sinó també amb l’objectiu de minimitzar la venda de droga als nostres carrers.
L’alcalde i regidor de Governació, Guillem Alsina, ha agraït la feina dels ensinistradors Vicent García i Santiago Pérez per fer possible la creació de la unitat canina, que ofereix un important suport als agents en les tasques de detecció d’estupefaents amb l’objectiu de prevenir el seu consum, especialment entre els menors.

Directe