El 14 de febrer de 1673 començava el vot de Morella a Vallivana

Es pot considerar que avui fa 349 anys que Morella viu de sis en sis

El 14 de febrer de 1673 començava el vot de Morella a Vallivana
Una imatge del 54 Sexenni

Avui fa anys un fet que es pot considerar com el moment en que es va fer oficial la creació del Sexenni. Era el 14 de febrer de 1673 quan les autoritats civils de la Vila, a petició del poble morellano, van jurar un Vot a la Verge de Vallivana en senyal d’agraïment després de deslliurar-se d’una terrible plaga de pesta en 1672.

El vot consistia en el compromís de celebrar un solemne Novenari “de sis en sis anys” en honor de la Verge. Des d’aquest any aquest jurament s’ha complert, interromput només en temps de guerres, i es continuarà complint el 2024, el 2030, 2036, 2042…

D’aquest fet es compleixen 349 anys. Morella està ara s’està a les portes de començar un nou cicle sexennal. A finals d’enguany a Morella ja es començarà a treballar en les carrosses que desfilaran el darrer diumenge d’agost de 2023 en el dia de L’Anunci, festa que avança el Sexenni, ja al 2024.

La festa se celebra durant la segona quinzena d’agost, precedit d’un any de preparatius per a elaborar els adorns dels carrers de Morella. Aquest treball d’artesania popular consisteix a confeccionar grans dissenys ornamentals que presideixen el recorregut de les processons sexenales. Durant un any els veïns i veïnes morellanas realitzen aquests tapissos a base de finíssim paper arrissat. Una vegada instal·lats, Morella es converteix en un museu per la bellesa i delicadesa d’aquests adorns.

Per tant, es pot dir que avui fa 349 anys que Morella viu de sis en sis.

Directe